Кристалите на времето са една от най-завладяващите концепции в съвременната физика - толкова завладяваща, че дори името им е по-подходящо за Средната земя, отколкото за истинската Земя.

Докато атомите на нормалните, всекидневни кристали са подредени в повтарящ се модел в пространството, времевите кристали са допълнително подредени в повтарящ се модел във времето - по същество те са кристали, съществуващи в измерение отвъд нашето типично триизмерно възприятие. "Това е начин да си вземеш тортата и да я изядеш", казва американският нобелов лауреат Франк Вилчек, който за първи път се е сетил за времевите кристали през 2012 г.

Кристалите на времето се създават по същия начин, по който се създават много неща в напредналата физика - чрез използването на свръхохладени атоми (т.е. кондензати на Бозе - Айнщайн) и лазери. Въпреки че тази очарователна нова фаза на материята може да има променящи се приложения в света на квантовите изчисления, те не са склонни да оцеляват много дълго. През 2022 г. например учени от Хамбургския университет наблюдаваха непрекъснат времеви кристал, но той просъществува само няколко милисекунди.

Сега изследователи от Техническия университет в Дортмунд са създали кристал на непрекъснатото време, който е издържал 10 милиона пъти повече - около 40 минути. Ако използваме думите на Вилчек - това е много торта.

За да създадат този времеви кристал, физикът от Алекс Грейлих и неговият екип създават кристал от индий-галиев арсенид, легиран със силиций (т.нар. полупроводник). В този кристал ядрените спинове "действат като резервоар за времевия кристал", се казва в прессъобщението на университета. След като се охлади до 6 Келвина и се обстрелва с лазер, ядреният спин се образува в резултат на взаимодействието на лазера със свободно задържаните електрони.

След това поляризацията на ядрения спин създава осцилации, наподобяващи времеви кристал. И удивителното е, че тези повтарящи се осцилации продължиха цели 40 минути - порядък, много по-голям от всеки непрекъснат времеви кристал, който се е появявал преди.

Снимка: Unsplash

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои