Ако сте се чудили кога ще можете да си поръчате робота с огнехвъргачка, за който компанията Throwflame от Охайо съобщи за първи път миналото лято, този ден най-накрая настъпи. "Термонаторът", който Throwflame нарича "първото в историята куче робот, което използва огнехвъргачка", вече е на разположение за закупуване. Цената? 9420 долара.

Термонаторът е четирикрак робот с монтирана на гърба му огнехвъргачка ARC, която се захранва с бензин или напалм. Той разполага с едночасова батерия, 30-метров обсег на огнехвъргачката и Wi-Fi и Bluetooth свързаност за дистанционно управление чрез смартфон.

Включва и сензор LIDAR за картографиране и избягване на препятствия, лазерно прицелване и навигация от първо лице (FPV) чрез бордова камера. Изглежда, че продуктът интегрира версия на роботизираното четириного Unitree Go2, което в базовата си конфигурация се продава самостоятелно за 1600 долара.

Компанията изброява възможните приложения на новия робот като "контрол и превенция на горски пожари", "управление на селското стопанство", "опазване на околната среда", "отстраняване на сняг и лед" и "развлечения и специални ефекти". Но най-вече той е способен да подпалва неща в различни сценарии от реалния свят.

През 2018 г. Илон Мъск влезе в новините, защото предлагаше официална огнехвъргачка на Boring Company, от която се продадоха 10 000 бройки за 48 часа. Това предизвика известни спорове, тъй като огнехвъргачките могат да се използват и като оръжия или потенциално да предизвикват горски пожари.

Огнехвъргачките не са специално регулирани в 48 щата на САЩ, въпреки че за тяхната употреба и продажба може да се прилагат общи закони за продуктова отговорност и наказателни закони. Те не се считат за огнестрелни оръжия от федералните агенции. Специфични ограничения съществуват в Мериленд, където за притежаването на огнехвъргачки се изисква федерален лиценз за огнестрелно оръжие, и в Калифорния, където обсегът на огнехвъргачките не може да надвишава 3 метра.

Снимка: Throwflame

Виж още: Нов модел с изкуствен интелект предсказва човешкото поведение с невероятна точност