Вирусът, причиняващ COVID-19, вече е широко разпространен сред дивите животни. Ново проучване в САЩ установи, че при някои видове нивото на риск е до 60%.

"Мисля, че основното послание е, че вирусът е доста разпространен", казва Аманда Голдбърг, биолог по опазване на околната среда от Техническия университет на Вирджиния. "Открихме положителни резултати при голям набор от често срещани животни в стопанския двор."

Изследвайки почти 800 назални и орални тампона от животни в рехабилитационни центрове или такива, които са били уловени и пуснати на свобода, изследователите идентифицират шест различни вида с антитела, показващи, че в някакъв момент са били заразени със SARS-CoV-2.

Повечето от заразените видове са разпространени в Северна Америка и изследователите смятат, че е вероятно излагането на диви животни на вируса да е широко разпространено. Но Голдбърг и колегите ѝ подчертават, че не са открили доказателства за предаване на SARS-CoV-2 обратно на хората от дивите животни.

В местата с висока човешка активност се наблюдава три пъти по-висока честота на вирусните антитела при животните, което предполага, че както при повечето болести, хората са причина за по-голямата част от разпространението. Хората предават два пъти повече вируси на други животни, отколкото получават от тях. Тъй като хората рядко влизат във физически контакт с дивите животни, изследователите подозират, че по-голямата част от излагането на дивите животни на SAR-CoV-2 става непряко чрез боклука и отпадъчните води.

Установените заразени видове включват източни памучни зайци (Sylvilagus floridanus), еноти (Procyon lotor), източни еленови мишки (Peromyscus maniculatus), вирджински опосуми (Didelphis virginiana), свраки (Marmota monax) и източни червени прилепи (Lasiurus borealis). Не всички видове са показали симптоми на вируса или вирусно отделяне, когато са тествани в лабораторни условия.

"Нашите резултати показват, че оценката на значението на всеки вид в контекста на по-широка общност от гостоприемници ще бъде от решаващо значение за контролиране на бъдещия риск от зоонозни заболявания", обясняват изследователите. Няколко животни са дали положителен резултат за настоящите инфекции на едни и същи места в рамките на четири дни едно от друго, което предполага, че се осъществява предаване от животно на животно.

"Вирусът има за цел да зарази повече хора, но ваксинациите предпазват много хора", казва молекулярният биолог от Virginia Tech Карла Финкилщайн. "Затова вирусът се насочва към животните, като се адаптира и мутира, за да се развива в новите гостоприемници."

Опасенията са, че се развива горски цикъл - когато вирусът мутира достатъчно, за да се поддържа в популациите на дивите животни, - превръщайки се в още един потенциален източник на нови мутации с потенциални рискове за хората.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple Maps стартира уеб приложение 19 години след Google Maps, но все още мрази Android телефона ви