Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX не е убеден в дългосрочните перспективи на термоядрената енергия, дълго отлаганата мечта за сливане на атоми заедно при екстремни условия като начин за генериране на екологично електричество.

Колкото и интересно да звучи обаче, най-богатият човек в света е отблъснат от логистиката и разходите.

„Ядреният синтез би бил скъпа енергия, като се имат предвид трудностите при получаването и транспортирането на изходното гориво, плюс поддръжката на реактора“, твърди Мъск в свой пост. „Много по-добре е да се използва Слънцето - термоядрен реактор без нужда от зареждане с гориво или обслужване.“

Тези критики също не са съвсем неуместни. Колкото и да се опитват, учените все още не са разгадали кода на термоядрения синтез, тъй като настоящите реактори все още изискват много повече енергия, за да стартират, отколкото могат да произведат, въпреки много десетилетия изследвания.

За Мъск вече имаме отговора за много по-зелено бъдеще.

„Основното решение за устойчиво енергийно бъдеще е слънчева/вятърна енергия с батерии, когато слънцето не грее или вятърът не духа, свързани помежду си с конвенционални високоволтови линии“, добави той в продължение. „Не са необходими непознати технологии!“

Разбира се, Tesla инвестира сериозно в слънчева енергия и технологии за съхранение на батерии, така че коментарите му не са изненада. И финансов стимул или не, той е прав, че възобновяемата енергийна мрежа е достойна цел.

Милиардерът не е отхвърлил изцяло синтеза, но изглежда смята, че вече има по-добри възможности.

„Готино е и със сигурност може и трябва да бъде направено“, написа той в Twitter миналата година, след като екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт обявиха, че техният компактен термоядрен реактор е „много вероятно да работи“.

„Но подозирам, че в най-добрия случай ще бъде по-скъп от вятъра и слънчевата енергия (известен още като голям термоядрен реактор в небето)“, добави той тогава.

Други милиардери като основателя на Amazon и известен съперник на Мъск - Джеф Безос - вярват в по-екологичното бъдеще, задвижвано от термоядрени реактори. Миналата година се появиха новини, че Безос инвестира в канадската стартираща компания за термоядрена енергия General Fusion. Основателят на Microsoft Бил Гейтс и главният изпълнителен директор на Virgin Ричард Брансън също са инвестирали в технологии за синтез.

Експертите все още не са на едно мнение относно жизнеспособността на термоядрената енергия. Всяка година учените твърдят, че са се доближили до постигането на термоядрен синтез - една мечта за напълно безопасен и изцяло възобновяем източник на енергия.

Но реалността досега оставя много да се желае.

Ако зависеше от Мъск, изглежда, усилията ни щяха да бъдат изразходвани по-добре за разработване на възобновяема енергия и технологии за съхранение на батерии.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа