През последните месеци около изкуствения интелект се вдигна шум и очаквано стартираха спекулации, че програми като ChatGPT един ден ще станат причина някои да загубят работата си. За един нюйоркски адвокат този кошмар може да се превърне в реалност по-рано от очакваното, но не по причините, които може би си представяте. Както съобщава The New York Times, адвокат Стивън Шварц от адвокатската кантора "Левидов, Левидов и Оберман" наскоро се е обърнал към чатбота на OpenAI за помощ при написването на юридическо изложение, като резултатите са били очаквано катастрофални. Кантората, в която работи Шварц, съди колумбийската авиокомпания Avianca от името на Роберто Мата, който твърди, че е пострадал по време на полет до международното летище John F. Kennedy в Ню Йорк. Когато наскоро авиокомпанията поиска от федерален съдия да прекрати делото, адвокатите на Мата подадоха 10 страници с аргументи защо делото трябва да продължи. Документът цитира повече от половин дузина съдебни решения, включително Varghese v. China Southern Airlines, Martinez v. Delta Airlines и Miller v. United Airlines. За съжаление на всички участници в процеса никой, който прочете документа, не можа да намери нито едно от съдебните решения, цитирани от адвокатите на Мата. Защо? Защото ChatGPT ги е изфабрикувала.  

В писмено изявление, подадено в четвъртък, Шварц заяви, че е използвал чатбота, за да "допълни" проучването си за делото. Шварц пише, че "не е знаел за възможността съдържанието на [ChatGPT] да е фалшиво". Той дори е споделил екранни снимки, на които се вижда, че е попитал ChatGPT дали цитираните от него дела са истински. Програмата е отговорила, че са, като е заявила, че решенията могат да бъдат намерени в "реномирани правни бази данни", включително Westlaw и LexisNexis.  
Шварц твърди, че "много съжалява", че е използвал ChatGPT, "и никога няма да го направи в бъдеще без абсолютна проверка на неговата автентичност". Все още не е ясно дали ще има още един шанс да напише правно резюме. Съдията, който наблюдава делото, е разпоредил изслушване на 8 юни, за да се обсъдят потенциални санкции за "безпрецедентното обстоятелство", създадено от действията на Шварц. 

Снимки: Unsplash

Виж още: ChatGPT си измисля съдебни дела, когато поискате правна помощ от него