Тъй като изкуственият интелект наскоро се превърна в актуална тема заради възможностите, демонстрирани от ChatGPT v4, проект, претендиращ да бъде децентрализирано приложение, базирано на AI, измъкна почти 1 милион долара от потребителите в предполагаема измама.

Платформата за блокчейн сигурност CertiK наскоро потвърди, че към момента на писане на новината Harvest Keeper е откраднал около 933 000 долара от активите на потребителите. Освен това те са загубили и около 219 000 долара от фишинг транзакции в мрежите на Ethereum, BNB Chain и Polygon. Фирмата за сигурност призова потребителите да отменят разрешенията, които са дали на проекта, и предупреди хората да спрат да взаимодействат с неговия уебсайт.

Harvest Keeper твърди, че е проект с изкуствен интелект, който "оптимизира процеса на търговия за максимално изплащане" и обещава 4.81% възвръщаемост на депозитите на потребителите. На своя уебсайт платформата обещава 101% възвръщаемост на инвестициите в рамките на 21 дни и 8% възнаграждение за препращане. Проектът има почти 30 000 последователи в Twitter и повече от 32 000 последователи в канала си в Telegram.

Междувременно, тъй като хайпът около ChatGPT се възроди в Twitter, в социалната платформа се появиха десетки акаунти, които твърдят, че са свързани с CryptoGPT. На 10 март хаштаг, свързан с проект за токени, наречен CryptoGPT, беше в тенденция в Twitter. С него се появиха няколко подобни акаунта, като някои от тях рекламираха фалшиви раздавания. Десетки акаунти в Twitter със сходно име също се появиха в социалната платформа, като за някои от тях, предлагащи раздавания и айръпвания, имаше съмнения, че са фалшиви.

Тъй като най-новата версия на ChatGPT показа, че може да одитира интелигентни договори на Ethereum, мнозина спекулираха дали в крайна сметка тя може да замени разработчиците. На неотдавнашното събитие ETHDubai обаче разработчиците на блокчейн изразиха увереност, че новата версия на популярния инструмент за изкуствен интелект няма да замени разработчиците, а ще им помогне.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI имитира гласа на близки хора в нов тип измами