ЦРУ и други разузнавателни агенции на САЩ скоро ще разполагат с чатбот с изкуствен интелект, подобен на ChatGPT. Програмата, разкрита от Bloomberg, ще се обучава по публично достъпни данни и ще предоставя източници заедно с отговорите си, така че агентите да могат да потвърдят тяхната валидност. Целта е американските шпиони да могат по-лесно да пресяват все по-големите масиви от информация, въпреки че точното естество на това какво представлява "публични данни" може да предизвика някои остри въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот.

"Преминахме от вестници и радио, през вестници и телевизия, вестници и кабелна телевизия, основен интернет, големи данни и това продължава", казва Ранди Никсън, директор на отдела за отворен код на ЦРУ, в интервю за Bloomberg. "Трябва да намерим иглите в полето на иглите." Подразделението на Никсън планира да разпространи инструмента за изкуствен интелект сред разузнавателните агенции на САЩ "скоро".

Никсън казва, че инструментът ще позволи на агентите да търсят информация, да задават последващи въпроси и да обобщават обезкуражаващи масиви от данни. "След това можете да преминете на следващото ниво и да започнете да разговаряте и да задавате въпроси на машините, за да ви дадат отговори, също така и с източник", каза той. "Нашата колекция може да продължи да расте и да се разраства без ограничения, освен колко струват нещата."

ЦРУ не е уточнило кой инструмент за изкуствен интелект (ако има такъв) използва като основа за своя чатбот. След като инструментът бъде наличен, цялата разузнавателна общност на САЩ, състояща се от 18 агенции, ще има достъп до него. Законодателите и обществеността обаче няма да могат да го използват.

Никсън заяви, че инструментът ще спазва американските закони за защита на личните данни. Той обаче не посочи как правителството ще го предпази от изтичане на информация в интернет или от използване на информация, която е придобита по схематичен начин, но технически е "публична". Федералните агенции (включително Сикрет сървис) и полицейските сили са били хващани да заобикалят заповеди и да използват търговски пазари, за да купуват масиви от данни. Те включват местоположението на телефоните, което технически правителството може да опише като отворен източник.

"Мащабът на това колко и какво събираме е нараснал астрономически през последните над 80 години дотолкова, че това може да бъде обезсърчително и понякога неизползваемо за нашите потребители", казва Никсън. Той си представя, че инструментът ще позволи сценарий, "при който машините ви подават правилната информация, при който машината може да прави автоматични обобщения, да групира нещата заедно".

Решението на американското правителство да продължи с инструмента може да бъде повлияно от Китай, който заяви, че иска да надмине съперниците си и да стане фактическият лидер в областта на изкуствения интелект в света до 2030 г.

САЩ предприемат все повече стъпки за противодействие на влиянието на Китай, като същевременно проучват вътрешните и икономическите рискове, свързани с ИИ. Миналата година администрацията на Байдън представи проект за Закон за правата на ИИ, в който се определят генеративните ценности на Белия дом в областта на ИИ. Тя също така настоява за рамка за управление на риска, свързан с ИИ, и инвестира 140 млн. долара в създаването на нови изследователски институти за ИИ и машинно обучение. През юли президентът Байдън се срещна с лидери на компании за ИИ, които се съгласиха с (необвързващи) декларации, че ще разработват продуктите си по етичен начин.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо Китай започна да предупреждава за американски хакери?