Основната сила на хардуера на Google се крие в неговата бърза и надеждна софтуерна поддръжка. Устройствата Pixel получават нови версии на Android преди конкуренцията и доскоро Pixel поддържаха тези актуализации по-дълго от други устройства с Android. Мобилният пейзаж се променя и софтуерните предимства, предоставени на Pixel моделите, не са толкова значителни, колкото бяха преди. Някои може дори да предложат нещо, което някога е било немислимо: въпреки че са сред най-добрите налични смартфони, Pixel вече не са на челни позиции по дългосрочна софтуерна поддръжка.

Поглеждайки към миналото, прави впечатление как телефоните и таблетите на Google изградиха репутация на софтуерна поддръжка. Android 9.0 Pie беше наличен за Pixel през август 2018 г. Флагманът на Samsung за 2018 г., Galaxy S9, не получи актуализацията до януари 2019 г. Google също предложи повече актуализации от други производители на Android. Pixel моделите получиха три години актуализации на софтуера и сигурността, докато Samsung и много други конкуренти предложиха само две надстройки на операционната система.

Samsung започна да намалява разликата през 2019 г. Месечните корекции за сигурност станаха по-последователни и навременни. Разликата между това, че Google пуска нови версии на Android, и Samsung, който налага актуализациите на много от своите телефони, се сви. Собствениците на Galaxy S9 чакаха пет месеца, за да получат Android 9.0. Собствениците на Galaxy S10 взеха актуализацията на Android 10 два месеца и половина след пускането ѝ. Android 12 си проправи път към Galaxy S21 по-малко от месец след дебюта си на Pixel.

Google не прави много, за да подобри репутацията си. Нормално е новите продукти да страдат от грешки при пускането им, но Pixel 6 и Pixel 6 Pro бяха измъчвани от постоянни проблеми, които продължиха с месеци. Някои проблеми бяха достатъчно сериозни, че серията Pixel 6 получаваше месечни корекции за сигурност седмици по-дълго от своите по-големи братя и сестри. Повечето от грешките в крайна сметка бяха коригирани, но някои продължават да съществуват и днес, повече от шест месеца след пускането на телефоните в продажба.

Когато Samsung представи Galaxy Note 20 през август 2020 г., той пое смел ангажимент за дългосрочна софтуерна поддръжка. Повечето предстоящи устройства Galaxy ще получат три години надстройки на Android и четири години корекции за сигурност. Офертата беше разширена и до няколко премиум устройства от 2019 г. Google загуби лидерството си в дългосрочната софтуерна поддръжка. Samsung изпълни ангажимента на Google за надграждане на операционната система и добави допълнителна година корекции за сигурност за зареждане.

Pixel 6a стартира на Android 12 и ще се поддържа до Android 15, с две години допълнителни актуализации за сигурност. Той и другите поддържани модели вече получиха своята актуализация за Android 13, но това не отнема от факта, че някои модели на Samsung ще се поддържа по-дълго.

Google все още се радва на ясно предимство в пространството за разработка и други производители не успяват да преодолеят разликата. Бета-програмата за Android 13 приключи, но когато беше активна, това беше единственият начин да се насладите на Android 13 рано, а Pixel - подходящо устройство да го направите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако нямате търпение за бетата на Android 14, ето кога да я очаквате