Хакерската група, която се опитва да изнудва Apple с паролите на милиони iCloud потребители, доказа,  че наистина притежава (някои) акаунти. Това стана, след като хакерите, наричащи себе си Turkish Crime Family, изпратиха 54 британски акаунта на ZDNet. От изданието потвърдиха, че те са легитимни, но паролите са верни само за 10 от тях. 

От изданието са се свързали с някои от засегнатите потребители. Един от тях е потвърдил, че предложената от хакерите парола всъщност е сменена преди две години. Това намеква, че данните на хакерите идват от дупка в сигурността в годините 2011-2015. Повечето от тях са потвърдили, че паролите са верни, а един от тях е казал, че някои се е опитвал да я смени преди два дни. 

Turkish Crime Family твърдят, че притежават между 250 и 599 милиона iCloud акаунта. Групата изнудва Apple и иска 75 000 долара в криптовалути и 100 000 долара в iTunes Gift карти до 7 април. 

От Apple заявиха вчера, че сървърите им не са хакнати. От компанията допълниха, че "активно следят сървърите за неоторизиран достъп до потребителски акаунти", както и че работят с властите за идентификация на изнудвачите. 

Американският гигант припомни на потребителите, че трябва да използват силни и уникални пароли, както и да активират двустепенната верификация като допълнителна защита. 

Тагове: