Акциите на Apple паднаха рязко за втора поредна сесия след съобщенията за значителни китайски ограничения върху употребата на iPhone в правителствени офиси и подкрепяни от държавата структури на фона на нарастващото напрежение между Китай и САЩ.

Акциите на най-голямата публично търгувана компания в света се понижиха с 2.8% до 177.79 долара в късната сутрешна търговия в четвъртък, след като в сряда спаднаха с 3.6% след доклад на Wall Street Journal, че Китай е забранил използването на смартфони на Apple в централни държавни учреждения.

В четвъртък последва доклад на Bloomberg News, според който Китай планира да увеличи обхвата на забраната, като включи в нея подкрепяни от правителството агенции и държавни компании, разширявайки ефекта на политиката в централно планираната икономика.

Този ход бе предприет на фона на засилващото се напрежение между Пекин и Вашингтон.

Китай все повече набляга на използването на местни технологични продукти, тъй като технологиите се превърнаха в основен въпрос на националната сигурност за Пекин и Вашингтон.

Правителствените агенции и държавните предприятия в двете страни бяха първите и най-важни области, които прокараха такава кампания.

На служителите в поне три министерства и държавни органи е било наредено да не използват iPhone на работа, съобщиха за агенция Ройтерс запознати източници, които отказаха да назоват имената си поради деликатността на ситуацията.

Един от източниците заяви, че все още не им е даден краен срок за преустановяване на използването на iPhone и не е ясно веднага колко широко се прилага забраната.

Снимка: Unsplash

Виж още: И Китай забрани на държавните си служители да използват iPhone 

 

Тагове: