Samsung може да пусне 83-инчов OLED телевизор през септември 2023 г. Според доклад на Business Korea той ще използва WRGB OLED панел от LG Display.

Samsung Electronics наскоро завърши регистрацията за съвместимост на предстоящия си телевизор (KQ83SC90A) в Националния институт за радиоизследвания. Регистрацията за съвместимост се изисква за производството, продажбата и вноса на оборудване за радиоразпръскване и комуникации като например телевизори. Обикновено продуктът дебютира три месеца след приключването на този процес.

На изложението CES 2022 Samsung Electronics пусна на пазара S95B - първия OLED телевизор на компанията след десет години. Този телевизор използва QD-OLED панел, произведен от Samsung Display. Samsung Display обаче може да произвежда само 1.5 милиона QD-OLED панела всяка година, което не е достатъчно, за да може Samsung Electronics да задоволи търсенето на своите OLED телевизори. Освен това понастоящем тя произвежда само 55-инчови, 65-инчови и 77-инчови QD-OLED панели.

LG Display, от друга страна, може да произвежда около 10 милиона (WRGB) OLED панели всяка година, което е повече от необходимото на LG, за да задоволи търсенето на своите OLED телевизори. Така компанията остава с допълнителни запаси, които не може да използва, защото тя произвежда до 83-инчови OLED панели.

От 2021 г. насам двата южнокорейски технологични гиганта се опитват да сключат сделка, при която LG Display ще доставя WRGB OLED панели на Samsung Electronics. Това би решило проблемите, пред които са изправени двете компании. Samsung ще получи допълнителните OLED панели, от които се нуждае, а LG ще може да използва пълния производствен капацитет на OLED заводите и да увеличи приходите на компанията.

Макар че сделката остана на заден план след няколко месеца преговори, двете компании най-накрая успяха да сключат споразумение през май 2023 г. Предстоящият 83-инчов OLED телевизор на Samsung е пряк резултат от тази сделка - печеливша ситуация и за двете компании.

Към момента няма подробности за спецификациите на този телевизор. Очаквайте обаче той да разполага с WRGB OLED панел с 4K резолюция, тъй като именно такъв панел LG Display може да доставя на Samsung Electronics. Понастоящем само LG Display произвежда 83-инчови OLED панели и ще ги откриете в телевизорите на LG и Sony. Samsung ще бъде третата марка, която ще предлага 83-инчови OLED телевизори на пазара.

Съобщава се, че LG Display ще доставя 500 000 единици WRGB OLED панели на Samsung Electronics всяка година. Предстоящият 83-инчов OLED телевизор на Samsung най-вероятно ще бъде много скъп и затова може да се продава в малък брой. Това означава, че панелите, използвани за него, ще съставляват само малка част от тези половин милион OLED панела.

Останалите панели, които Samsung Electronics ще закупи от LG Display, може да са с по-малки размери и скоро да видим 43-инчови, 48-инчови, 55-инчови, 65-инчови и 75-инчови WRGB OLED телевизори от Samsung.

Снимка: Unsplash

Виж още:  Samsung работи по инструмент за изкуствен интелект, подобен на ChatGPT, и може да го пусне през юли

 

Тагове: