Залезът на една технологична епоха винаги предизвиква носталгия. Може би някои от вас все още си спомнят с трепет миговете, в които зареждаха първите си игри под DOS. Оказва се, че голяма част от тях се връщат към живот и можете да ги играете през браузъра си. Сайтът Internet Archive функционира от 2015 година, но до този момент не беше особено подновяван. Последният му ъпдейт обаче определено заслужава внимание.

Досега проектът е възстановил 7000 игри, като при всички е използвана комбинация от Dosbox и ScummVM. Кураторът на архива Джейсън Скот разяснява, че трябва да се има предвид, че някои игри са създадени за „много специфичен хардуер и много специфична настройка“. Оказало се е, че игрите, които в оригинал са били на CD-ROM носител, са най-проблематични. Ето защо на браузърът ви ще му отнеме известно време да зареди емулираната версия, независимо колко бърза е интернет връзката ви. Това обаче не би трябвало да е препятствие пред феновете - все пак те са преживели технологичните скорости от миналото и знаят, че търпението често се възнаграждава.


Снимки: shutterstock

Виж още: HiCast 18 - Роботизирана кухня готви и почиства след себе си, Интервю с Орлин от VMware, PS5 срещу тоалетна хартия и ощe

 

Тагове: