Приблизително две години след като стана едва вторият човек, натрупал състояние от над 200 милиарда долара, Илон Мъск вече е първият, който го е загубил.

През 2022 г. Мъск оглави за първи път годишния списък на милиардерите на Forbes, измествайки бившия президент на Amazon Джеф Безос, който прекара последните четири години като най-богатия човек в света.

Година по-рано Мъск стана вторият човек, увеличил нетното си състояние до над 200 милиарда долара, месеци след като Безос направи същото.

Състоянието му достигна връх от 340 милиарда долара през ноември 2021 г. През април босът на Tesla имаше приблизително нетно състояние на 273.6 милиарда долара. Две години по-рано той се класира на 31-во място в света в списъка на Forbes, докато акциите в неговата компания за електрически превозни средства струваха 72.24 долара.

Сега шефът на Tesla и Twitter е заличил милиарди долари от състоянието си, като то е спаднало до 137 милиарда долара, което до голяма степен се дължи на понижаването на стойността на акциите му в компанията за електрически превозни средства. Тази стойност е спаднала с 65% през 2022 г. според Bloomberg.

През 2012 г., когато дебютира в списъка на Forbes, нетната му стойност се оценяваше на 2 милиарда долара.

Илон Мъск беше най-богатият човек в света до декември, когато европейският моден магнат Бернар Арно го изпревари.

Спадът на акциите на Tesla беше толкова рязък и Мъск е продал толкова много, за да покрие прекомерната си покупка на Twitter на  стойност от 44 милиарда долара, че Tesla вече не е най-големият му актив според Bloomberg.

Изданието съобщава, че неговият дял от 44.8 милиарда в Space Exploration Technologies Corp, или SpaceX, надхвърля неговите приблизително 44 милиарда в акции на Tesla.

Той е загрижен за своята новопридобита, изключително влиятелна компания за социални медии, където се опитва да върне потребители с обещания за „свободата на словото“, което разтревожи инвеститорите и критиците на Tesla, рекламодателите, регулаторите и групите за граждански права.

Мъск се изправи пред международно наблюдение заради практическото си управление в Twitter, където уволни стотици служители, отстрани журналисти, които отразяват компаниите му, спря да регулира разпространението на дезинформация за Covid-19 и позволи на някои забранени преди това акаунти да се върнат.

Той също така наскоро уволни портиери в централата на компанията в Сан Франциско, според съобщенията принуждавайки някои служители на Twitter да носят собствена тоалетна хартия на работа.

Междувременно Tesla предложи на американските купувачи отстъпка от 7500 долара за някои от моделите си и се твърди, че компанията намалява производството в своя завод в Шанхай.

В отговор милиардерът до голяма степен отхвърли опасенията за спада на компаниите му, вместо това критикувайки Федералния резерв за повишаването на лихвените проценти.

„Tesla се справя по-добре от всякога!“, написа той в Twitter миналия месец. „Ние не контролираме Федералния резерв. Това е истинският проблем тук.“

Снимки: Unsplash

Виж още: Twitter са позакъснели с наема