Любимият ви музикален плейър от 90-те и началото на 2000-те години все още се опитва да се завърне. Winamp потвърди, че платформата му Winamp For Creators има над 17 000 изпълнители, а публичните версии на Winamp за Android и iOS все още са на път да се появят тази година.

В началото на 2023 г. след години мълчание се появява напълно нова версия на Winamp. Класическата версия все още съществува, както и оригиналната версия на най-новата ѝ услуга на адрес player.winamp.com, достъпна за настолни и мобилни браузъри. През април обаче компанията най-накрая дебютира с Winamp Mobile, макар и в бета-форма, която все още е в процес на активна разработка.

Тази седмица Winamp публикува прессъобщение, в което подробно описва как вече има над 17 000 изпълнители в платформата Creators, която има за цел да бъде нещо подобно на Patreon, където феновете могат да подкрепят изпълнителите и да се абонират за музика. В резултат на това изпълнителите имат пълен контрол върху разпространението и монетизирането на своята работа. Разбира се, повечето от тези песни идват от друга платформа, Jamendo, която компанията майка притежава, но това е знак, че нещата се развиват в правилната посока.

Според Winamp платформата се надява до края на 2024 г. в нея да се включат близо 100 000 изпълнители. В близко бъдеще обаче тя все пак ще пусне функционалността си NFT през следващите два месеца заедно с окончателното пускане на мобилния Winamp за обществеността.

В съобщението за пресата се казва: "Окончателните мобилни версии на Winamp Player също са планирани до края на 2023 г.". За съжаление не сме напълно сигурни колко функции ще бъдат налични. Не знаем дали ще позволява възпроизвеждане на локални мултимедийни файлове в допълнение към стрийминга от създателите, интеграция с NFT или други функции.

Така или иначе, ако търсите малко носталгия, Winamp в момента е наличен за iOS и в бета-версия, като официалната версия ще се появи скоро.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази сладка малка джаджа може да блокира всеки iPhone