Наскоро Mac Studio беше представен пред широката публика и още от първия момент той предизвика онази крайност на мнения, която е толкова типична за всички продукти на Apple. За някои това беше любов от пръв поглед, докато за други - поредният маркетингов трик. Но независимо от спецификациите си с времето изникват различни възможности или проблеми, потенциал или прекалени очаквания. Едно от първите “открития” в тази нестандартна категория е дело на разработчика Khaos Tian. В своя публикация в Twitter той твърди, че Studio Display използва само 2 GB от своите 64 GB вътрешно NAND съхранение. Както и да се погледне - 62 GB неизползвано пространство изглежда прекомерно много, за да е съвпадение. Откритието може да не е изненадващо, като се има предвид, че Studio Display съдържа A13 Bionic чип.

 

Той беше представен през 2019 г. и впоследствие се появи във второто поколение iPhone SE и девето поколение iPad. Нито едно от тези устройства никога не е било налично в конфигурации за съхранение под 64 GB, което може да предполага, че по-малки количества NAND съхранение са несъвместими с контролера за съхранение на A13. От друга страна причината може да е един вид оползотворяване на наличните компоненти, предвид факта, че и iPhone SE, и девето поколение iPad са все още на пазара. Констатацията означава, че като цяло студийният дисплей съдържа същия 2,65 GHz A13 Bionic чип, 12 MP Ultra Wide предна камера с централна сцена и 64 GB базова конфигурация за съхранение като девето поколение ‌iPad‌. Също така вече е ясно, че Studio Display има по-добри спецификации от второто поколение Apple TV 4K, което разполага с чип A12 Bionic и базова конфигурация за съхранение от само 32 GB. Миналата седмица се оказа, че Studio Display работи с пълната версия на iOS 15.4, с точно същата версия, използвана от iPhone и ‌iPad‌, което означава, че актуализациите на функционалността на дисплея ще идват като част от актуализациите на iOS.

В съвсем различна посока пък са се насочили от Max Tech, като разглобявайки Mac Studio, са установили, че SSD паметта му се намира в два слота и е относително лесна за премахване или замяна, тъй като не е запоена. Отделните SSD дискове могат да се разменят между двата слота и изглеждат модулни.

Разбира се, според Apple става дума за компонент, който е „недостъпен от потребителя“ и се насърчава клиентите добре да обмислят опциите, преди да направят покупка. Max Tech признават, че наистина пръстенът в основата трябва да се отстрани, разкривайки четири винта, но след тези стъпки достъпът до SSD паметта е доста лесен. Според специалистите може би самите Apple ще предложат възможности за ъпгрейд на по-късен етап, по подобие на това, което се случи през 2020 г. с Mac Pro. Все пак не се обнадеждавайте особено много - SSD паметта в други персонализирани Mac-ове на Apple, като MacBook Pro, MacBook Air и Mac mini, е запоена на място и не може лесно да бъде надстроена, въпреки че някои квалифицирани техници са се опитали да направят подмяната. Така че случаят с Mac Studio е по-скоро изключение от общото правило.

Снимки: Apple/Khaos Tian/Max Tech

Виж още: Изтекли рендери на iPhone 14 разкриват минимални промени в дизайна

Тагове: