Съкращенията в технологичния сектор не спират, като сега стана ясно, че сред последната порция уволнени служители от страна на Microsoft е попаднала част от организацията за изкуствен интелект. Още по-интересното е, че става въпрос за екипа по етика и общество, което означава, че компанията остава без специално звено, което да гарантира, че принципите на изкуствения интелект са тясно свързани с дизайна на продуктите. Този проблем възниква в доста важен момент - както е известно, компанията е водеща в предоставянето на инструменти за изкуствен интелект на масовия потребител.

 

Microsoft все още поддържа активна Служба за отговорен изкуствен интелект, която има за задача да създава правила и принципи, които да управляват инициативите в областта на изкуствения интелект. Компанията твърди, че общите ѝ инвестиции в отговорна работа се увеличават въпреки неотдавнашните съкращения. 
"Microsoft се ангажира да разработва AI продукти и преживявания безопасно и отговорно и го прави, като инвестира в хора, процеси и партньорства, които дават приоритет на това", се казва в изявление на компанията. "През последните шест години увеличихме броя на хората в нашите продуктови екипи и в рамките на Службата за отговорен ИИ, които, заедно с всички нас в Microsoft, са отговорни за това да гарантират, че прилагаме на практика нашите принципи за ИИ. [...] Оценяваме новаторската работа, която Етиката и обществото извърши, за да ни помогне в продължаващото ни пътуване към отговорния ИИ." 
Проблемът е, че екипът е отговарял точно за правилното прилагане на въпросните принципи. През 2020 г. екипът е наброявал 30 служители, включително инженери, дизайнери и философи. След реорганизацията в него са останали едва 7 служители. Преди няколко дни, по време на Zoom среща, станало ясно, че и тази група скоро ще бъде освободена. Според един от засегнатите този ход оставя фундаментална празнина по отношение на потребителското изживяване и цялостния дизайн на продуктите с изкуствен интелект.  
Голяма част от потребителите споделят своите изживявания с AI и можем да твърдим, че има доста места, където могат да бъдат направени подобрения. Но дали това ще се случи, когато подобни звена отпадат?  

Снимки: Unsplash

Виж още: Изкуственият интелект на Microsoft разкрива враговете си

Виж още: