Едно от първите правила, с което всеки специалист по сигурност би започнал инструктажа си, е да не отваряте съобщения от съмнителни адреси. Още повече - да не си и помисляте да прегледате съдържанието на случайно намерено USB. За съжаление този външен носител е като кутията на Пандора - любопитството почти винаги надделява, но резултатите не са никак приятни. И докато в повечето случаи става въпрос за загубата на достъп до файлове или устройство, в този конкретен случай е застрашен и човешки живот. Еквадорският журналист към националната телевизионна мрежа Ecuavisa Ленин Артиеда получил пакет, съдържащ USB устройство. Той преценил, че свързването му към компютъра му си струва риска - все пак то можело да съдържа подробности за добър материал. Но когато го направил, миниатюрното устройство се взривило. Според доклад на BBC при взрива Артиеда е получил наранявания по лицето и едната си ръка при взрива.

Междувременно било докладвано, че поне четири други писма с подобни устройства са били изпратени до други медии в страната, което накара главния прокурор да започне разследване за тероризъм. Останалите мишени избегнали наранявания, тъй като или не отворили пакета, или USB-то към тях не успяло да се взриви при включване. Първоначалните разследвания на националната криминалистична служба сочат, че устройствата са били пълни с експлозиви от "военен тип". 
Не е напълно ясно какво конкретно се опитва да постигне извършителят с тези потенциално смъртоносни пакети, но официалните лица явно виждат в кампанията опит за сплашване на журналисти. 
Правителството побърза да осъди агресивния акт, като същевременно настоя, че свободата на изразяване е "право, което трябва да се зачита". Официалното съобщение гласи още: "Всеки опит за сплашване на журналистиката и свободата на изразяване е отвратително действие, което трябва да бъде наказано с цялата строгост на правосъдието".
Според BBC три от взривоопасните пратки са били изпратени в рамките на град Гуаякил, в който се наблюдава ръст на насилието поради непрестанните войни между престъпни групировки и все повечето ситуации, които излизат извън контрола на властите.

Снимки: Unsplash

Виж още: Учените най-накрая откриха неутрино в колайдера на частици