Бъдещите оригинални продукции на Netflix с рейтинг PG-13 вече няма да изобразяват пушене на нормални или електронни цигари освен в случаи на исторически и фактически реалности. Платформата ще се въздържа да показва пушене и в останалите си проекти, освен ако действието не е тясно свързано с персонажа.

Накрая, във филмите и сериалите на Netflix вече ще има информация за сцени с цигари.

Това идва след сериозна критика от антитютюневата организация Truth Initiative, според която в първия сезон на Stranger Things има 182 сцени с цигари, а във втория – цели 262. Във всеки едни епизод от началото на сериала се е пушило, предупреждава НПО-то. 

Увеличение на виртуалния тютюнев дим има и в други продукции на Netflix. От само 9 случая във втория сезон на Unbreakable Kimmy Schmidt в третия са станали 292. От 45 случая в четвъртия сезон на драмата Orange Is The New Black в петия вече има 233.

Според Truth Initiative, 12 от 13-те най-популярни тв сериала сред по-младите зрители до 25 г. включват значителни сцени на пушене. Сред тях са The Marvelous Mrs. Maisel на Amazon и Gap Year на Hulu.   

Виж още: За пръв път Apple разкри кои държави искат сваляне на приложения от App Store

 

Още от Play