Между санкциите срещу Китай и действието на американския закон CHIPS, коио потенциално забавят бизнеса в Тайван, полупроводниковата индустрия е готова за голямо сътресение. Разбира се, голяма част от това е оркестрирана от Съединените щати, за да наблегнат на бизнес в рамката на страната. Европа пое подобна инициатива и докато Тайван вероятно ще продължи да доминира в полупроводниковата индустрия още известно време, започваме да виждаме някои леки промени.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., или TSMC, е един от най-големите производители на чипове в света, особено когато става въпрос за усъвършенствано производство. Според NikkeiAsia TSMC е на път да пренесе част от тази мощност в Съединените щати, като произвежда своите 4nm чипове в нов завод в Аризона. Това е въпреки предишните изявления на основателя на TSMC Морис Чанг, който твърди, че базираното в САЩ производство би било твърде скъпо.

TSMC вече има готови клиенти за завода в Съединените щати и те също не са малки имена. Както Apple, така и Nvidia ще бъдат от първите, които ще произвеждат чипове в новата фабрика, като други американски разработчици (AMD) също водят преговори да имат свое място в домашните съоръжения.

Създаването на завод на TSMC на северноамериканска земя е огромна победа за CHIPS, доказвайки, че вече може да изкуши високопоставени компании с различните държавни субсидии. Този натиск за усъвършенствани възможности за производство на полупроводници в Съединените щати е огромен и се разглежда като жизненоважен за бъдещето на строителните технологии. Поради това не е изненада, че президентът Байдън е готов да присъства на церемония, когато първото оборудване бъде инсталирано в съоръжението.

Първоначално фабриката в Аризона беше настроена да създава само 5nm и 4nm чипове за приоритетни устройства - като например серията iPhone 14 - с обем от около 20 000 чипа на месец. Този нов план означава, че заводът ще прави най-съвременните 3nm пластини с по-висок капацитет. Наличието на тези много напреднали чипове, произведени в Съединените щати, изглежда е точно нещото, на което правителството във Вашингтон се надяваше, особено като се има предвид, че в момента те се произвеждат само от TSMC, Samsung и Intel.

Също така е много вероятно тази инвестиция да не е била евтина. TSMC като компания вече е наляла 12 милиарда долара само в първоначалния план за завода. Понастоящем няма цифри, насочени към това какво е необходимо, за да се прокара тази 4nm фабрика до 3nm, но предполагаме, че тя ще е доста висока. Надяваме се, че инвестицията ще покрие и прехода към 2nm чипове, които трябва да излязат през 2026 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Многомилионна инвестиция на Ericsson поставя Европа в предните места на 6G битката