Недостигът на iPhone 14 Pro може да достигне до 6 милиона единици, преди производството да се възстанови, според нов доклад. Това означава, че на много места вече е твърде късно да поръчате някой от Pro моделите и да очаквате, че той ще пристигне за Коледа.

Освен това широкомащабните протести срещу новата карантина в Шанхай биха могли потенциално да изложат на риск производството на MacBook.

Още в началото на ноември Apple предприе необичайната стъпка да предупреди, че наличността на iPhone 14 Pro е силно засегната от ограниченията покрай нова вълна от COVID-19 в Китай. Ограниченията временно засегнаха основното съоръжение за сглобяване на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, разположено в Джънджоу, Китай. В момента съоръжението работи със значително намален капацитет.

Оттогава нещата се влошиха много. Работниците се оплакаха, че инфекциите продължават да се разпространяват и че няма достатъчно храна и лекарства. Значителен брой избраха да напуснат завода и да се върнат в родните си градове.

Първоначално Foxconn предложи бонуси, за да убеди служителите да останат, а след това ги увеличи до десет пъти, когато това не проработи. Инфекциите продължиха да се разпространяват и заводът беше поставен под още по-строго блокиране.

Новоназначените работници се оплакаха, че не им се плащат обещаните бонуси, което доведе до протести, които прераснаха в насилие. По-късно Foxconn призна, че е допуснала „техническа грешка“ относно бонусите и обеща да я коригира.

Освен това компанията предложи плащане при напускане за нови служители, които вече не искат да останат – и докладите казват, че повече от 20 000 работници са приели това и са напуснали завода.

Доклади от миналата седмица предполагат, че производството през ноември може да бъде почти една трета по-малко от предвиденото, а нов доклад на Bloomberg твърди, че сътресенията в ключовия производствен център на Apple в Джънджоу вероятно ще доведат до производствен дефицит от близо 6 милиона iPhone Pro тази година.

Голямата неизвестна в този момент е колко бързо Foxconn ще успее да върне производството в релси. Компанията се надява да го направи в началото на 2023 г., но докладът подчертава, че нещата може да се влошат, а не да се подобрят.

В Шанхай имаше големи протести срещу карантината за COVID-19. BBC News съобщава, че търпението на населението „е изчерпано“.

Както и в завода на Foxconn, има съобщения за недостатъчна храна и медицински консумативи за затворените в жилищните им блокове и дори твърдения, че охраната и оградата са попречили на хората да избягат от пожар в един блок с 10 смъртни случая.

Полицията в Шанхай и на други места реагира на протестите с насилие, биейки както протестиращите, така и тези, които ги снимат. Това включваше журналист от BBC.

Снимка: Unsplash

Виж още: Търсенето на iPhone 14 Plus продължава да буксува 

 

Тагове: