Изключително незаконният, но много популярен сайт за стрийминг на медии Fmovies и свързаната с него мрежа от сайтове за пиратски филми и телевизионни предавания бяха затворени. Алиансът за творчество и развлечения (ACE), глобална коалиция от филмови студии и развлекателни компании, сред които Disney, NBCUniversal и MGM, обяви закриването на незаконния сайт за стрийминг, няколко от другите му уебсайтове, включително bflixz, flixtorz, movies7, myflixer и aniwave, както и на неговия доставчик на видеохостинг vidsrc.to, пише The Hollywood Reporter.

Дейността на Fmovies е била базирана във Виетнам. Полицията в Ханой арестува двама неидентифицирани мъже във връзка с пиратската медийна империя, които очакват обвинения.

Fmovies стартира през 2016 г. и натрупа 374 милиона месечни посещения повече от 6.7 милиарда посещения от януари 2023 г. до юни 2024 г. По данни на SimilarWeb Fmovies е на 280-о място по посещаемост на уебсайтове във всяка категория и на 11-о място по популярност на уебсайтове за телевизия, филми и стрийминг. Според изявление, публикувано по-рано днес, ACE нарича синдиката Fmovies „най-голямата пиратска мрежа в света“.

Уебсайтът дори има свой собствен подредит, в който потребителите могат да искат и споделят връзки към телевизионни предавания и филми. Когато властите се приближиха до операторите на Fmovies, потребителите на Reddit започнаха да публикуват известия, че сайтовете за стрийминг на синдиката не работят или започват да спират работа. Когато се появиха първите новини за края на Fmovies, потребителите започнаха да искат предложения за алтернативни сайтове за пиратство.

Председателят и главен изпълнителен директор на ACE Чарлз Ривкин нарече спирането и арестите „зашеметяваща победа за актьорите, екипите, режисьорите, студиите и творческата общност по целия свят“.

Изглежда, че примката около някои от най-големите медийни пирати в мрежата се затяга. На 15 август ACE постигна друга победа след спирането на сайта за нелегален стрийминг на аниме Aniwave. Друг пиратски уебсайт, fboxz.to, спря работа няколко дни по-късно и публикува прощална бележка на началната си страница, в която призовава посетителите си: „Моля, плащайте за филмите/сериалите, така трябва да покажем уважението си към хората, които стоят зад тях“.

Изминалият месец също не беше по-благосклонен към онлайн пиратите. Нова Зеландия екстрадира в САЩ Ким Дотком, основателя на Megaupload, който през 2010 г. беше плакатът на онлайн пиратството, за да му бъдат повдигнати обвинения за управлението на неговата империя за сваляне на незаконно видео.

Снимка: Unsplash/Archive.org

Виж още: Новият процесор AMD Threadripper 9000 “Shimada Peak” с 96 ядра обещава нови рекорди