По време на обсъждане на приходите си през септември Apple отчете рекордно тримесечие за iPhone. Въпреки нарастващите продажби средната продажна цена на iPhone в САЩ намалява. Това не е първият случай, в който при iPhone се наблюдава низходяща траектория по отношение на средната продажна цена. Това е второто поредно тримесечие за компанията. Смартфоните с Android вече се отличават с по-ниска средна продажна цена в сравнение с iPhone.

Consumer Intelligence Research Partners сподели данните в своя подзаглавен материал "Продажбите на iPhone продължават да понижават средната цена на дребно". Освен средната продажна цена изследователската фирма обърна внимание и на среднопретеглената цена на дребно на iPhone в САЩ. Целият спектър на изследването обаче не включва отстъпките на едро, които Apple дава на търговците на дребно. Метриката обаче разкрива различните модели и варианти на съхранение на iPhone, които крайният потребител разглежда.

Според проучването данните на CIRP разкриват, че среднопретеглената цена на дребно на iPhone е достигнала 988 долара в САЩ през тримесечието на март 2023 г. Оттогава насам среднопретеглената цена намалява в продължение на две последователни тримесечия. През юни цената се понижи с 40 долара, а през септември се сблъска с още един спад от 30 долара. Представянето на iPhone е сравнително ниско в сравнение с предходната година.

Настоящата средна цена на дребно на iPhone в САЩ е 918 долара, която спадна, за да съответства на представянето на iPhone от 2021 до 2022 г. Промяната в средната цена се дължи на по-старите модели iPhone. Продават се iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, както и моделите iPhone 14 Pro. Моделите iPhone 14 Pro обаче се представят по-зле от своите предшественици - iPhone 13 Pro и Pro Max.

"През това тримесечие, когато на пазара се появиха техните наследници, се наблюдаваше голяма промяна в продажбите на оттеглящите се от употреба флагмански телефони с годишна давност. Продажбите на моделите iPhone 14 Pro и Pro Max с общ дял от 23% са намалели в сравнение с 37% от продажбите на моделите iPhone 13 Pro и Pro Max през предходното тримесечие", се казва в анализа.

Въпреки че средната продажна цена на iPhone е ниска през последните две тримесечия, предстои да видим как ще се представи линията iPhone 15 през празничния сезон. Това би могло да даде на линията значителен тласък по отношение на продажбите, като по този начин се изведе ново равновесие на средната продажна цена. На този етап обаче това са само предположения и има вероятност устройствата да претърпят по-нататъшен спад през следващото тримесечие.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple се кани да пусне най-големия таблет iPad Pro през 2024 г.