Плъзгането и докосването на плоски екрани е нещо, с което се научихме да се справяме в смартфони, таблети и други тъчскрийн джаджи, но то не се доближава до лекотата на писане на хардуерна клавиатура или игра с физически контролер. За тази цел изследователите Крейг Шулц и Крис Харисън от Групата за бъдещи интерфейси (FIG) в университета Карнеги Мелън са създали дисплей, който може да изпъква с екранни зони в различни конфигурации. Това е концепция, която сме виждали и преди, но тази версия е по-тънка, по-лека и по-гъвкава.

Технологията Flat Panel Haptics на FIG може да бъде подредена под OLED панел, за да се създадат изпъкналостите: представете си участъци от екрана, които могат да се надуват и изпускат с течност при поискване. Това би могло да добави ново тактилно измерение за неща като изскачащи медийни контроли, клавиатури и виртуални геймпадове. Тактилната обратна връзка като Taptic Engine на Apple създава естествени вибрации, но не ви помага да намирате елементите на екрана само чрез докосване. За дейности като писане и игра на игри, които изискват бърза реакция, екран с изскачащи елементи може да направи нещата много по-малко досадни.

Вградените електроосмотични помпи (EEOPs) представляват масиви от флуидни помпи върху тънък задвижващ слой, вградени в устройство със сензорен екран, като например смартфон или дисплей на автомобил. Когато даден екранен елемент изисква изскачащ бутон, течността запълва част от слоя EEOP и OLED панелът отгоре се огъва, за да приеме тази форма. Резултатът е "бутон", който стърчи от плоската повърхност с до 1.5 мм - достатъчно, за да се усети разликата. Когато софтуерът го отхвърли, той се връща обратно в плоския дисплей. Изследователският екип твърди, че запълването на всяка област отнема около една секунда и се усеща солидно при допир.

Ако концепцията ви звучи познато (и сте следили потребителските технологии достатъчно дълго), тази технология може да ви напомни за издигащата се клавиатура със сензорен екран на Tactus, която в крайна сметка беше доставена като обемист калъф за iPad mini. Прототипът на FIG може да приема по-динамични форми и размери, а изследователският екип твърди, че тънкостта на тяхната версия я отличава от подобни опити.

"Основното предимство на този подход е, че цялата механична система съществува в компактен и тънък форм-фактор", казват от FIG в разказа си за демонстрационно видео. "Дебелината на нашите устройства е под 5 мм, като същевременно предлагат 5 мм изместване. Освен това те са автономни, захранват се само от чифт електрически кабели и контролна електроника. Освен това са леки (под 40 грама за това устройство) и са способни на достатъчно сила, за да издържат на взаимодействие с потребителя."

Снимка: Future Interfaces Group at Carnegie Mellon

Виж още: Флагманите на Samsung, за които трябва да се говори повече