След като AI започна да създава произведения от най-различен характер, стана ясно, че следващата жертва ще бъде музикалният бранш. Като цяло той е доста по-чувствителен на тема плагиатство, ето защо не е изненада, че Universal Music Group (UMG) е поискала от големите стрийминг услуги като Spotify и Apple Music да забранят на компаниите, занимаващи се с изкуствен интелект, да използват лицензираната от нея музика за обучение на своите технологии. Докладът е дело на Financial Times, като е потвърден официално от представител на музикалната компания: "Имаме морална и търговска отговорност пред нашите изпълнители да работим за предотвратяване на неразрешеното използване на тяхната музика и да спрем платформите да приемат съдържание, което нарушава правата на изпълнителите и другите творци. Очакваме, че партньорите ни в платформите ще искат да предотвратят използването на техните услуги по начини, които вредят на изпълнителите".
Вече няколко големи артисти демонстрираха колко убедителен може да е AI в това отношение - включително Давид Гета, който семплира в свой сет свободно генериран текст, изпълнен в стила на Eminem - разбира се, без рапърът и да е подозирал за това.  


В доклада се обръща внимание, че UMG са разпращали имейли със следното съдържание: "Разбрахме, че някои системи за изкуствен интелект може да са били обучени върху съдържание, защитено с авторски права, без да са получили необходимите съгласия от притежателите на права, които са собственици или продуценти на съдържанието, или да са платили обезщетение на тези притежатели"; "Няма да се поколебаем да предприемем стъпки за защита на нашите права и тези на нашите артисти". Предполага се, че те са били насочени към уебсайта drayk.it, който доставяше на потребителите персонализирана песен на Дрейк, но вече не функционира.  
Най-големият проект в тази област обаче е MusicLM на Google, който може да генерира музика от всяко писмено описание и според изследователски документ, цитиран в FT, е погълнал 280 000 часа музика. Въпреки това Google не пусна продукта, след като изследователите сигнализираха за на пръв поглед много очевиден "риск от потенциално присвояване на творческо съдържание". Такива проблеми бяха открити в приблизително 1% от музиката, генерирана от приложението. Разработката на MusicLM обаче продължава.  
Макар че изкуственият интелект съществува от много години, пускането на ChatGPT миналата есен изведе на преден план множество нерешени проблеми с авторските права в музикалната индустрия, която през последните седмици се мобилизира, за да ги реши. Миналия месец повече от 40 организации, сред които Академията за звукозапис, Националната асоциация на музикалните издатели и Американската звукозаписна индустрия, стартираха кампанията Human Artistry Campaign - коалиция, "която да гарантира, че технологиите за изкуствен интелект се разработват и използват по начини, които подкрепят човешката култура и артистичност, а не по начини, които ги заменят или ерозират". 

Снимки: Unsplash

Виж още: Еминем пак се оказа замесен в AI генерирано парче