Нов доклад твърди, че анализите на устройствата на Apple съдържат информация, която може директно да свърже информация за това как се използва дадено устройство, неговата производителност, функции и други директно с конкретен потребител въпреки твърденията на Apple за обратното.

Изследователите по сигурността Томи Миск и Хатал Хадж Бакри са открили, че данните за анализ на устройството на Apple включват идентификатор, наречен dsId, което означава идентификатор на справочни услуги. Анализът установи, че идентификаторът dsId е уникален за всеки акаунт в iCloud и може да бъде свързан директно с конкретен потребител, включително неговото име, дата на раждане, имейл и свързана информация, съхранявана в ‌iCloud‌.

На правната страница на Apple за анализ на устройства и поверителност компанията казва, че никаква информация, събрана от устройство за целите на анализа, не може да бъде проследена до конкретен потребител. „iPhone Analytics може да включва подробности за спецификациите на хардуера и операционната система, статистика за производителността и данни за това как използвате вашите устройства и приложения. Никоя от събраната информация не ви идентифицира лично“, твърди компанията.

В едно възможно изключение обаче Apple казва, че ако потребител се съгласи да изпрати аналитична информация от множество устройства, влезли в един и същ ‌iCloud‌ акаунт, това може да „свърже някои данни за употребата на приложенията на Apple на тези устройства чрез синхронизиране с помощта на криптиране от край до край“. Въпреки това обаче Apple казва, че потребителят остава неидентифициран за Apple.

В миналото Apple е заемала твърда позиция по отношение на поверителността на потребителите, многократно заявявайки, че вярва, че поверителността е „основно човешко право“. Претенциите на Apple за поверителност бяха подложени на все по-голямо внимание през последните месеци, като компанията сега е изправена пред колективен иск, обвиняващ я в проследяване на потребители без тяхното съгласие.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китайското правителство набира работна ръка за производството на iPhone

 

Тагове: