applearchive.org е името на неофициалния архив за всички реклами, свързани с компанията от създаването ѝ през 70-те. Това са почти 44 години история, вплетени в един терабайт от данни, състоящи се от над 15 000 файла, включващи телевизионни реклами, тренировъчни видеа за вътрешно ползване и дори колекция от iOS и macOS тапети.

Целият архив си заслужава да се разгледа, но има някои неща, които определено хващат окото. Такъв пример е неизлязла реклама на отлагания и в крайна сметка прекратен проект за AirPower – безжичното зарядно на Apple, което така и няма да види бял свят. Тя представя една очевидно незавършена продукция в суров вид – нещо, което не сме свикнали да виждаме от компанията.

Целият сайт е разработен от Сам Голд, който започва да го сглобява след като YouTube каналът EveryAppleVideo бе безцеремонно свален. Първоначално Голд експериментира със създаването на собствен канал в YouTube и папка в Google Drive, но в крайна сметка се задоволява с това Vimeo да е дом за видеата от архива.

Колекцията далеч не е завършена и постоянно биват добавени нови материали или стари с по-добра резолюция. Цялата платформа е една чудесна разходка по лентата със спомени за всички фенове на Apple и макар да няма завършения вид на книгата-каталог, която от компанията пуснаха през 2016, също така не идва и на нейната цена от $300.

Вижте още: Повече RAM за новия iPhone. Естествено има и уловка

Тагове: