Когато Microsoft за първи път пусна Windows 11 през 2021 г., вицепрезидентът и главен продуктов директор на компанията Панос Панай каза, че Windows 11 е „първата глава в следващата ера на Windows“. Сега, повече от година по-късно, може би най-накрая започваме да разбираме какво е имал предвид с това.

На основното си изказване на AMD за CES 2023 по-рано този месец Панос Панай беше поканен на сцената от домакина и главен изпълнителен директор на AMD д-р Лиза Су. Дискусията беше главно за новия AI двигател на AMD в новите чипове от серия Ryzen 7040 и как той ще помогне на Microsoft да въведе следващото поколение софтуер, задвижван от AI.

На сцената той каза:

„AI е определящата технология на нашето време и не прилича на нищо, което съм виждал досега. Той трансформира индустриите и подобрява ежедневния ни живот по много начини – част от това виждате, част от това не виждате – и точно сега сме в преломна точка. Това е мястото, където изчисленията от облака до периферията стават все по-интелигентни, по-лични и всичко това се прави чрез овладяване на силата на AI.“

„Сега AMD също е в челните редици на AI технологията със серия Ryzen 7040 заедно с Windows 11. Това е следващата ни стъпка в това съвместно пътуване“, продължи Панай.

След това високопоставеният служител на Microsoft разказа малко и за следващото поколение Windows, което ще има много повече общо с AI. Въпреки че изкуственият интелект не е съвсем нов за Windows, неговата интеграция вероятно ще се увеличи потенциално значително, тъй като гигантът от Редмънд работи върху начини за това. Windows 12 може да бъде дълбоко интегриран с облака, тъй като обработката на AI е много интензивна.

„AI ще преоткрие как правите всичко в Windows, и то съвсем буквално. Подобно на тези големи генеративни модели, помислете за езикови модели, модели за генериране на код, модели на изображения; тези модели са толкова мощни, толкова възхитителни, толкова полезни и лични. Но те също са много интензивни изчисления и затова не сме успели да направим това преди. Никога преди не сме виждали такива интензивни работни натоварвания в такъв мащаб и те са точно тук. Ще се нуждаем от операционна система, която размива границата между облака и периферията и това е, което правим в момента.“

Базирано на облак бъдеще за Windows вероятно е добра новина и за потребителите по отношение на системните изисквания: нещо, което винаги е било гореща тема за обсъждане в случая с Windows 11. Ако не, тогава устройства, които имат специален хардуер за обработка на AI, би трябвало да бъдат норма. Може би Windows 12 с AI от следващо поколение е по-големият генерален план на Microsoft, който обяснява неотдавнашните слухове за интереса на компанията към придобиването на OpenAI и интегрирането на ChatGPT с Bing.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft Defender започна да трие безразборно неща от компютрите