Илон Мъск е трябвало да вземе някои не толкова приятни решения в последните няколко дни. Като например да се раздели с още акции на Tesla – и то в размер на 6.9 милиарда долара. Това разкритие е в пълно противоречие на поста му в Twitter от април, в който той обещава, че скоро не се предвиждат повече продажби на TSLA, след като се наложи да се раздели с акции на стойност от 8.4 милиарда долара.

Инвеститорът Сойер Мерит публикува в Twitter данни за дейността на Мъск между 5 и 9 август, показвайки, че в този период той е продал 7 924 107 акции на стойност около 6.9 милиарда долара. Малко преди 23:00 ET Илон отговори, цитирайки като обяснение за новия план предстоящия съдебен процес с Twitter.
Ситуацията много напомня на танц върху тънък лед: по ирония на съдбата Мъск направи първият транш именно с цел да подсигури актив за закупуването на социалната мрежа. Сегашният план всъщност опитва да предотврати потенциална бърза продажба на акции на Tesla в изключително неблагоприятен момент - като например след старта на въпросното дело. След като Мъск се разколеба и се отказа от закупуването на платформата, последваха обвинения от двете страни, като спорът трябва да бъде разрешен след 17 октомври 2022 г. в съдебна зала в Делауеър. От своя страна главният изпълнителен директор на Twitter, Параг Агравал, не се хваща на предизвикателството на Илон за публичен дебат. Мъск споделя, че се подготвя за „(надявам се, малко вероятно) събитие, при което Twitter принуждава тази сделка да приключи *и* някои партньорски капиталовложения да не се осъществят“. Този ход на Мъск няма да зарадва инвеститорите и може и да има някои неочаквани последици в следващите няколко седмици.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Калифорния подгони Tesla за несъстоятелни твърдения относно автономността на колите