Знаете ли кое е най-голямото притеснение на собствениците на умни телевизори? Че операционната система ще остарее и нищо няма да бъде както преди. Година след година технологиите прогресират, а софтуерът едва смогва да ги настига. Но може би няколко промени ще са от полза на всички: Google обяви, че пестящият място файлов формат за приложения Android App Bundles (AABs) най-накрая ще бъде стандарт за Android TV. Срокът, поставен от технологичния гигант, е май 2023 г., като дотогава всички приложения за Android TV трябва да са преминали към новия файлов формат. Според съобщението това може да намали изискванията за съхранение с 20%. Съхранението е стар и добре познат проблем на Android TV, защото производителите искат да направят хардуера за интелигентни телевизори и декодери възможно най-евтин, а това често означава доставка с минимално количество място за съхранение. Google прави съпоставката, че докато базови модели телефони разполагат с минимален размер на паметта от 64 GB, то смарт телевизорите имат средно само 8 GB. Ако обаче попитате производителите, те ще ви отговорят, че виновен е Google Chromecast с Google TV, който се доставя със същите тези 8 GB. Мястото никога не стига, а за Android TV има над 10 00 приложения, като някои от най-големите достигат 10 GB. Както сами можете да се досетите - те не могат да бъдат инсталирани от потребителите и това се оказва огромен проблем.

Разбира се, Android App Bundles няма да бъде дълго чаканото изцеление, но поне ще бъде някакво решение. Те бяха обявени през 2018 г. заедно с Android 9 като начин за пестене на място на устройството чрез разделяне на приложение на модули, вместо един голям монолитен APK (старият формат на приложението за Android) съдържащ всяка възможна част от данните. Android App Bundles се интегрират с Play Store, за да създадат динамична система за доставка за всеки модул. След това устройството съобщава на Play Store кои модули са му необходими, а сървърите на Google събират подходящ пакет и го изпращат. Възможно е дори разработчиците да преместят някои по-малко използвани функции на приложения в пакет, който може да бъде изтеглен в движение, ако потребителят има нужда от него. Това, разбира се, прехвърля голяма част от отговорността към облака, което причинява доста голяма степен на блокиране на Google. 
Разработчиците трябва да качат своите ключове за подписване на приложения и кодова база на сървърите на Google, които сега отговарят за компилирането на приложенията в евентуално над 100 модула. Play Store вече е отговорен за откриването на това, от което телефонът се нуждае, за да достави тези модули в движение. Но дори ако магазин за приложения на трета страна може да възпроизведе всичко това, има голям шанс разработчиците да не се интересуват да се доверят на милиони различни магазини за приложения с техните ключове за подписване. 
От 2021 г. Android App Bundles са задължителният стандарт за телефони и таблети, така че вече беше крайно време това да се случи и с телевизионните приложения. Онези, които не преминат навреме, ще останат скрити от търсачката, а Google са изчислили, че "в повечето случаи ще отнеме на един инженер около три дни, за да мигрира".

Снимка: Unsplash

Виж още: ЕС готви нови забрани и за телевизорите