Ако потърсите в YouTube какво да направите, ако някой получи инфаркт, платформата вече ще показва достоверни видеоклипове с обяснения за оказване на първа помощ в горната част на резултатите от търсенето. 
Кратките видеоклипове стъпка по стъпка, създадени в партньорство с Mass General Brigham и Мексиканския червен кръст, обхващат редица основни спешни случаи и процедури за оказване на първа помощ, като са подредени по важност, за да предоставят своевременен съвет веднага. Обученията ще обхващат как да се извърши маневрата на Хаймлих, да се направи изкуствено дишане, да се идентифицират първите признаци на сърдечен удар и други теми, свързани със спешната медицинска помощ. 


Преди да извършите каквато и да е първа помощ, Американският червен кръст препоръчва незабавно да предупредите службите за спешна помощ - много здравословни състояния са чувствителни към времето. След това човек може да се обърне към YouTube за инструкции как да извърши първа помощ, преди да пристигне медицинска помощ. Такава основна първа помощ, ако се прилага правилно, често може да предотврати по-нататъшни вреди или да помогне за стабилизирането на пациента, преди да пристигне линейка. 
Има обяснителни видеоклипове, които обхващат спешни случаи, като например предозиране с опиоиди, припадък, сърдечен удар, психоза, изкуствено дишане, задушаване, кървене, инсулт, ухапване от змия, как да приложите турникет, опити за самоубийство и отравяне/предозиране. YouTube предлага и практически курс по CPR, направен в партньорство с Американската асоциация за сърдечни заболявания, и не е необходимо да чакате спешен случай, за да го гледате. 
Наскоро YouTube предприе измерими стъпки за популяризиране на по-достоверна здравна информация. Миналата година YouTube започна да преследва видеоклипове с медицинска дезинформация, включително такива за абортите, както и фалшиви или недоказани лечения на често срещани заболявания като рак и COVID-19. 
Информационните видеа за първа помощ ще бъдат достъпни на английски и испански език в Съединените щати, а през следващите месеци ще последват още езици и държави. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Безработен се добра до 20 интервюта за работа благодарение на AI

Тагове: