Едва ли всички от вас знаят колко голям фен съм на телевизорите LG. Ако изключим странния факт, че в началото на 90-те години от миналия век се радвахме на супермодерно 14-инчово CRT телевизорче, носещо гордо марката Gold Star (старото име на LG), то съдбата очевидно преследва всеки от нас. Години по-късно отново съм щастлив потребител на техен телевизор, само че вече на далеч по голям (55-инчов LG OLED C9) и далеч по-тънък спрямо старото „кубче“.

Изкушавам се да ви разказвам в продължение на часове, колко съм доволен от продукта на LG, който ползвам от година и половина в дома си. Но всъщност няма да имам време да го направя, защото разполагам с още по-пресни и интересни новости – около новата моделна линия OLED телевизори на компанията, а именно серията C11 (за незапознатите споделям, че миналогодишната серия се казваше CX „или Ц десет на български“). И да… много обичам своя телевизор C9, но признавам, че последното предложение от южнокорейската компания е наистина ъпгрейднато по много параграфи и си струва да се ъпгрейднете и вие с новия модел. Ето и подробностите.

Добре, ама... защо точно OLED?

Оставям най-интересните новости за накрая, за да ви държа в напрежение. Затова за начало ще ви облъча с един от най-ключовите въпроси, които всеки незапознат с технологията OLED вероятно непрекъснато задава: „ама защо толкова хвалите OLED“? Ето защо.

Всички съвременни телевизори на пазара, които НЕ са OLED (съкратено от Organic Light-Emitting Diode), използват различни комбинации от патентовани технологии за осветяване на пикселите, съставящи образа. Без значение дали са LCD, LED, QLED, FALD или още десетки фирмени разработки. Всички те са базирани на несветещи пиксели и редица наистина хитроумни филтри, поставени между тях и инсталираните светодиоди. Представете си ги като десетки или стотици малки бели лампички, светещи от гърба на телевизора и осветяващи отзад напред през филтрите самите цветни пиксели. Така се създават ярките и наистина красиви изображения на LED телевизорите.

Но… тук идва голямата разлика и проблемите на LED, заради които OLED винаги ще бъде по-добрата технология. При OLED няма нужда от лампички и подсветка, защото всеки отделен пиксел (а те са милиони при 4К телевизорите) свети поотделно и самостоятелно (Self-lit). Това е и причината OLED телевизорите не само да са тънки едва няколко милиметра, но и да постигат най-важния ефект – напълно истински 100% черен цвят (безкраен контраст). Затова, когато гледате, да речем, звездното небе от Star Wars, всяка звезда е съставена от няколко светещи в бяло пиксела, а около нея всичко е напълно черно (изгасено).

При LED телевизорите, за да се вижда същата тази звезда, е нужно да светне поне един диод от подсветката. Но дори и само един, той реално осветява доста по-голяма зона от самата звездичка на екрана и част от светлината му „прозира“ около нея, създавайки ореол или леко сив фон. Някъде тук се ражда и проблемът – колкото и все повече зони (Local Dimming технология за затъмняване) да създават днес производителите (например хиляди), то те все пак не са достатъчно много, за да успеят да затъмнят посредством филтрите си всяко едно малко пространство от 1 или няколко пиксела. За да имат перфектно черно, на практика те трябва да могат да затъмняват екрана пиксел по пиксел… или реално да могат да изключват всеки един от тях. Но не могат. А точно на това са способни пикселите на OLED екраните. LED просто няма как да успее да го направи, освен ако не отдели по един светещ диод за всеки отделен пиксел, което обезсмисля всичко. Впрочем тази технология вече е създадена, демонстрирана и макар и още много скъпа, до няколко години ще е масово на пазара. Тя се нарича MicroLed. Но дотогава OLED ще е едноличен монарх в тази област.

Надявам се, че не ви стана скучно от това обяснение, но то е доста важно, за да разберете колко съвършен е образът на OLED телевизорите и защо толкова ги харесваме. Всички останали екстри и технологии към него са зависими от този панел, затова му отделих и толкова много време. Но има още множество допълнителни екстри към това, без които създаването на толкова добър продукт би било невъзможно.

Гледането на филми или сериали вече се превърна в част от съвременната култура. Особено след началото на пандемията, когато нямаше как да идете и на кино, милиони хора по света се оказаха в плен на дома си, принудени да гледат с часове телевизорите. Може би това допълнително ускори процеса на преход и усилваща се любов от страна на потребителите към гледането на филми чрез стрийминг платформите. Но ви гарантирам едно – че кинофилмите и сериалите, гледани на OLED телевизор, се доближават максимално до истински заснетите от режисьора кадри. И ако сте фен на филмите, по-хубаво качество на контраста и цветовете няма да намерите.

Неслучайно този факт се използва от LG в модела OLED55C11 (и цялата линия изобщо) и техния режим за гледане на филми FILMMAKER MODE. Той може да изключва функциите за по-плавно движение (създаващо ефекта на сапунена опера при филмите), но в същото време запазва оригиналните съотношения на екрана, цветовете и кадровите скорости. Така оригиналният замисъл и заснетите кадри от режисьора се запазват прецизно и се наслаждавате на филма по начина, по който той е бил първоначално замислен.

Освен това какво е съвременният телевизор без HDR? Тази технология вече масово се ползва и при стрийминг услугите (като Netflix, Amazon Prime, Disney+). Благодарение на нея се регулира яркостта и цветовете, така че всеки дребен детайл да е още по-видим и ясен, а цветовете – наситени. LG има собствена технология за динамичен обхват – HDR 10 Pro, но поддържа и топ стандарта днес – Dolby Vision, дори в неговия последен вариант, наличен в новата линия телевизори на LG. Неговото име е Dolby Vision IQ и разликата е, че вече телевизорът ползва вградените си сензори за осветление в стаята и може интелигентно да променя картината на филма не само кадър по кадър спрямо нейните метаданни, но и спрямо осветеността на стаята ви. Така че винаги да получавате максимално добро изображение без значение кога гледате.

Майстори на спорта и игрите

Не знам дали трябва да говоря много за игри, при положение че не съм геймър. Но няма как да пропусна фактите и в тази насока, защото LG се грижат доста за този сегмент. Новите модели като LG OLED55C11, подобно на миналогодишните, предоставят страхотните 120 херца опресняване на екрана, а супербързата реакция на пикселите, която е само 1 милисекунда, гарантира отчетлив образ при игрите. Но не само това! Поддържат се VRR, ALLM и eARC съответстващи на най-новите спецификации HDMI 2.1, които се появиха при телевизорите на LG още в моделната линия C9 от 2019 година. Тези функции дават възможност за гледане на бързодвижещо се съдържание с по-висока разделителна способност и плавна, синхронизирана графика, което осигурява по-реалистично изживяване и повече шанс за победа. LG си партнира с най-добрите компании в бранша като NVIDIA и AMD, превръщайки серията C11 в единствените телевизори, сертифицирани за G-SYNC и AMD FreeSync™ Premium!

Неслучайно споменах спорта, защото OLED телевизорите са най-доброто решение и за гледане на спортни предавания (Цар Футбол, разбира се!). Факт – заради всичко споменато досега – контраст, резолюция и скорост на опресняване, гледането на бързодвижещи се обекти по екрана е много по-приятно и без размазване. OLED Motion технологията, разчитаща на мощния процесор, успява да намали замъгляванията и да направи действието на екрана по-плавно, ясно и детайлно. Край на размазаните летящи топки по терена!

Тук е моментът да напомня и за една нова много яка функция, която ще е налична за вас, ако не ползвате отделен сеттоп бокс за кабелна телевизия, а се спрете на варианта с вграден Conax модул (онази малка карта, която се пъха в телевизора), осигурен от вашия доставчик. Тогава ще можете не само да командвате всичко по екрана само с дистанционното на телевизора, но в случая със спортните предавания той ще ви уведомява с нотификации по екрана за започващо спортно събитие например. За това се грижи приложението Sports Alert, което може да персонализирате до такава степен, че да ви напомня само за мачовете на „Челси“ например!

Изкуственият интелект

Ще похваля и процесора на телевизора, без който тези интелигентни функции нямаше да работят. Той е α9 AI Gen4 от 4-то поколение. Не знам дали имате представа колко много неща зависят от процесора, но е добре поне да знаете, че цялостното качество на картината се дължи именно на него, защото той автоматично и напълно невидимо за вас извършва огромен труд – анализира и в реално време оптимизира видеосъдържанието чрез алгоритми за Deep Learning (топ технология, свързана с изкуствен интелект). Така се постига например значително подобряване на цветове, движение и разделителна способност на видеото. Ако например подадете към телевизора стар запис с по-ниска резолюция, процесорът ще направи истински чудеса с него, така че да можете комфортно да го гледате на съвременния голям екран. Повече за него прочетете тук.

Изобщо функциите на AI са все по-често застъпени в съвременната техника и този телевизор не прави изключение. Да вземем например неговите функции AI Picture Pro / AI Sound Pro. Първата използва невронни мрежи и голяма база данни, благодарение на която вграденият алгоритъм, за който споменах преди малко, телевизорът разпознава качеството на съдържанието, намалява или премахва цифровия шум (снежинки и артефакти), оптимизира значително контраста и цветовете. Той дори може вече да разбира каква сцена гледате (Scene Detection) – например пейзажи от научнопопулярен филм, и да я усъвършенства допълнително.

Звуковият изкуствен интелект действа по подобен начин. Разполагайки с милиони звукови семпли, може ефективно да разпознава гласове, ефекти, ниски и високи честоти. А впоследствие в зависимост от аудио жанра да оптимизира звука още повече. Само една малка част от този интелект е познатата ви функция за автоматично изравняване на звука, която може да поддържа постоянни нивата на гласовете при различно съдържание. Например гледате тих концерт, а след това превключвате към шумната емоция от футболен мач – е, телевизорът ще изравни нивата така, че този преход да стане плавен, а при същия модел вече това е възможно дори за различни външни източници – ако превключвате между външен сеттоп бокс или плейстейшъна си например.

Магическо управление

С изкуствения интелект са свързани и функциите за гласово управление – LG ThinQ. Това е лека игра на думи, предполагам усещате? Но и дори да не и обръщате внимание, то управлението с глас определено може да улесни много ежедневието ви, дори да оставим удобството да търсите нещо в интернет само с команди. Интересното е, че дори можете да търсите сериалите и филмите си (примерно в HBO Go) даже и на български! Ако кажете на дистанционното (е, на микрофона му) – „Историята на прислужницата“, само след 2 секунди вече ще гледате приключенията на Елизабет Мос на екрана си.  

Връщам се на дистанционното. Не само защото микрофонът за управление е вграден в него, но най-вече защото то има коренно нов дизайн! Не че предишното беше лошо – напротив! Новото обаче е с по-компактен размер, не е толкова „остро“ в предната си част и като цяло е доста по-удобно и оптимизирано. То е пригодено за работа с новата версия на WebOS (за която ще разберете след малко) и дори има добавени нови бутони за бърз старт на RakutenTV и Disney+ стрийминг платформите. Това дистанционно вече поддържа и NFC комуникации. Така че ако имате смартфон с активирана NFC функция и го доближите към него, ще можете да споделяте бързо съдържание на екрана си без досадни бавни настройки. Опитайте, яко е!

Новата WebOS е „черешката на тортата“

Да, какво би бил един нов телевизор без актуална операционна система? А тази на LG (WebOS), смея да твърдя, е една от най-добрите, бързите и иновативните, които познавам. Новата ѝ версия 6.0 е вградена в телевизорите от 2021-ва (мисля, че с ъпдейт се инсталира и при тези от 2020-а, като CX серията например). Донякъде тя започва да се доближава до външния вид на Google TV, интерфейс, с който явно доста хора са свикнали, а и може би е по-ергономичен и удобен. Той е доста по-различен на външен вид и цветове спрямо предишната версия и дори може би ще се притесните отначало. Опростяването на самите управляващи елементи от менюто е факт, както и премахването на цветовете – сега всичко е монохромно и прозрачно. Но най-много ще ви впечатли основният екран, който вече заема целия дисплей и не можете, гледайки, да „цъкате“ из менюто или списъка с програми отдолу. Новият стил на работа се нарича TV recommendations и се базира най-вече на вашите предварителни предпочитания или на историята ви на гледане. Както казах – телевизорът е доста „умен“ и наблюдава какво и кога гледате, за да ви препоръчва след това подобно съдържание.

Приложенията са си разположени отново отдолу, само че вече са в по-малки и заоблени „квадрати“ и са след различните препоръки. Логично – ако все пак предложенията на основния екран не са за вас, ще трябва леко да скролнете надолу и да изберете услугата, която искате да гледате – например Netflix, HBO или нещо друго.

Когато навигирате из менютата или тв каналите и конкретните програми, WebOS следи внимателно действията ви и отново благодарение на новото дистанционно имате достъп до значително подобрената интерактивна функция – Magic Explorer. Това е страшно готина и разширена възможност да виждате като метаданни (в прозорче) информация относно съдържанието, което гледате на екрана. Например, гледайки филм, телевизорът вече „знае“ кой е той и с помощта на дистанционното бързо можете да погледнете кои артисти са в ролите, както и различна друга информация. Или пък да видите подробни указания за конкретни настройки и контроли от телевизора си. Ще разберете кога даденото съдържание на екрана разполага с допълнителна информация чрез промяната на цвета на курсора. Ако можеше по този начин да се предсказват и резултати от мачовете или поне да се даваха съвети за техния изход, щеше да е супер. Но не се съмнявам, че това нещо може и да се появи като екстра в следващата версия на операционната система на LG. Съвсем в духа на продължението на тяхната успешна приказка!

 

Важна техническа информация за серията C11

Размери: 48, 55, 65, 77, 83 инча

Панел: OLED, 4K (3840 x 2160 пиксела)

HDR технологии: HLG Pro, HDR10 Pro, Dolby Vision

Процесор: α9 Gen4 AI Processor 4K

Аудио: 2.2-канално, 40 W, Dolby Atmos, Magic Sound Tuning

Входове и изходи: 4 броя HDMI (един HDMI 2.1), HDMI – ARC, 3 броя USB, LAN + Wi-Fi, Bluetooth, Optical, CI Slot, изход за слушалки

Екстри: Magic remote, Wireless display, Miracast, Airplay, Simplink, DLNA, Time Shifting, WebOS 6