Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

За да доминираш във видеоигрите, качествената периферия е също толкова важна, колкото уменията и стотиците часове практика. Logitech са една от най-известните и успешни компании за компютърна периферия в световен мащаб, но с това признание идва и тежестта на очакванията към техните продукти.

Днес ще разгледаме най-новите им устройства, които са предназначение за професионални геймъри, но са също толкова подходящи и за ентусиасти, които искат да подобрят представянето си. Това са клавиатурата PRO X TKL LIGHTSPEED, мишката PRO X SUPERLIGHT 2 и слушалките PRO X 2 LIGHTSPEED.

Малко уточнение, преди да започнем - за да извлечете максимума от тези устройства, е добре да свалите Logitech G HUB апликацията, откъдето може да контролирате подсветката, да създавате профили с различни настройки и генерално да променяте параметри по ваше усмотрение. Може да откриете приложението тук: https://www.logitechg.com/en-us/innovation/g-hub.html

 

LOGITECH PRO X TKL LIGHTSPEED

Започвайки от това какво има в кутията, трябва да отбележа, че клавиатурата пристига в най-добрия кейс за клавиатура, който съм виждал. Стилен, изработен от качествени материали и твърд, така че да не се притеснявате просто да го сложите в багажа. Ще откриете и LIGHTSPEED USB адаптер, който предлага висококачествено безжично свързване, аналогично на това с кабел. Това е начинът, по-който аз използвах и бих насърчил всеки да използва PRO X TKL, но е хубаво, че може да работи и с Bluetooth връзка или чрез USB-A към USB-C кабела, който служи и за трансфер на данни.

Сега знам, че ще има хора, които ще кажат: „С кабел си е най-добре!“. Обикновено това е така, но Logitech развиха своята LIGHTSPEED технология до такава степен, че професионалните геймъри се доверяват на нейната скорост и стабилност по време на турнири, което я прави достатъчно добра и за мен, а и времето за реакция е само 1 ms. Освен това с нея спестявате и един USB порт на компютъра си, защото с един адаптер може да свържете клавиатура и мишка.

Самата клавиатура, естествено, е механична, като тук имаме GX Brown Tactile суичове. Това значи, че дистанцията, която изминават при натискане, не е толкова голяма, а това подпомага прецизността, което ги прави идеални за FPS игри и генерално за такива, в които се съревновавате с истински хора и трябва да сте максимално бързи. Също така не са и толкова шумни, за което съм сигурен, че близките ви ще са благодарни, особено ако играете игри до по-късно вечер. Животът на батерията е до 50 часа в безжичен режим, но със сигурност ще варира според това как използвате клавиатурата.

Любимата ми част от PRO X TKL може би са мултимедийните контроли, които се състоят в четири бутона и физически слайдър за усилване/намаляване на звука. Оценявам факта, че това са съвсем различни от клавишите бутони, с по-нисък профил, което ги прави интуитивно различими. RGB подсветката обхваща и тях, а клавиатурата разполага с вградена памет, която може да съхранява и пренася със себе си на други устройства любимите ви светлинни комбинации. Някои от клавишите са програмируеми, което наистина ни позволява да направим уникална клавиатурата, като я настроим по свой вкус.

 

LOGITECH PRO X SUPERLIGHT 2

В кутията на Pro X Superlight 2 също ще откриете LIGHTSPEED адаптер, USB-A към USB-C кабел за физическа връзка и трансфер на данни, но също така и стикери, предлагащи по-добро сцепление, които препоръчвам да използвате, ако сте избрали белия цветови вариант, защото го предпазват и от изцапване. Logitech отново показват, че са обърнали внимание на детайлите и са включили резервно капаче, изработено от тефлон, ако искате още една опорна точка от долната страна.

Както предполага името, самата мишка е изключително лека - едва 60 грама. Това веднага се забелязва, когато я хванете за първи път. Все пак не бих казал, че теглото ѝ е прекомерно малко, до степен, в която да дава усещане за лоша изработка. Дори напротив, всички части са направени от много висококачествени материали. Тук работим с хибридни суичове, които комбинират скоростта и надеждността на оптичните с ниската консумация на енергия и кликащия звук на механичните. Скролът е безшумен, а от страната на палеца (при използване с дясна ръка) имаме два допълнителни бутона.

Сензорът е HERO 2, който предлага професионална, субмикронна прецизност, резолюция от 100 до 32 000 DPI, скорост над 500 IPS и ускорение, надвишаващо 40 G. Липсва RGB подсветка, но за сметка на това животът на батерията е до 95 часа, което поне за мен е повече от равностойна размяна. Pro X Superlight 2 поддържа и безжично POWERPLAY зареждане с подложките на Logitech, така че на практика може да направите батерията безкрайна, по подобие на мишка с кабел.

 

LOGITECH PRO X 2 LIGHTSPEED

Тук комплектът е от най-много компоненти. Отново присъстват USB-A към USB-C кабела за зареждане и LIGHTSPEED адаптерът, който този път има и Aux вход. Освен тях са включени още и Aux кабел, микрофон, наушници от мемори пяна, покрити с велур и торбичка, която щеше да е хубаво да бъде твърд кейс (като този на клавиатурата) за допълнителна защита. За щастие самите слушалки изглеждат достатъчно издръжливи, като лентата за глава е метална и същевременно с това уплътнена с тънък слой мемори пяна и обшита с кожа за повече удобство. На дясната чашка се намира само Aux входът за слушане на музика с кабел, а всичко останало е на лявата. Това включва Type-C порта за зареждане, Aux входа за микрофона, бутон за Bluetooth свързване, бутон за заглушаване на микрофона, слайдър за усилване/намаляване и суич за включване/изключване.

След като така или иначе 15 пъти споменах микрофона, важно е да уточня, че той e кардиоиден, което означава, че възприема аудио само от една посока. Това е супер, като се има предвид, че седи много близо до устата ни, защото не би следвало да хваща страничния шум, а и събеседниците ни ще ни чуват по-добре. Също така е разработен с помощта на Blue Voice, което само по себе си е гаранция за високо качество.

Самите слушалки използват 50мм графенови драйвери с неодимови магнити. Оперират в звуковия спектър от 20 Hz до 20 kHz, имат съпротивление от едва 38 Ohms и чувствителност от 87.8 dB. Бих казал, че предлагат много широка звукова сцена, което е перфектно за игри, в които трябва да знаете откъде точно идва звукът. Това ги прави малко по-неподходящи за слушане на музика, защото залагат повече на пространствено аудио, отколкото на чист звук, но това вече е до лични предпочитания.

Докато ги тествах, получих обратна връзка от околните, че има изтичане на звук, което не е толкова изненадващо, защото трябва наистина да ги усилим, поне докато слушаме музика, за да се насладим напълно. Животът на батерията е оценяван на 50 часа, което си признавам, че не успях да тествам докрай, но предвид скоростта, с която падаха процентите, съм склонен да повярвам на това твърдение.

Със своите 345 грама, широка лента за глава и големи чашки, Pro X 2 Lightspeed определено могат да ни потопят в своя аудио свят. Единственият казус, който пораждат всички тези гореспоменати фактори, е удобството при продължителна употреба. Поне при мен кожените наушници започваха да ми спарват ушите след около час използване на слушалките, но това е субективно усещане, което се влияе от външни фактори като дори колко ни е дълга косата. Също така винаги може да сменим наушниците с другите включени в комплекта. При тях материята, покриваща мемори пяната, позволява повече „дишане“ и затова ми се сториха по-комфортни.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ако си търсите геймърска мишка, клавиатура или хедсет, трудно ще намерите по-добри предложения от тези, стига най-важното за вас да е представянето. Особено ако изберете да се сдобиете с пълния комплект. Но дори всеки от тези продукти сам по себе си представлява почти сигурен ъпгрейд на периферията, която сте използвали досега.

Предвид, че говорим за най-новото и най-доброто от Logitech, не би трябвало да очакваме нищо по-различно от това. Брандът отново оправдава високите очаквания, които сам е изградил към себе си. Повече информация за тези продукти може да откриете тук: https://logipromo.bg/pro-series-gaming-gear/

 

Вижте още: Logitech представиха новата си серия професионална безжична периферия