Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Това е второто устройство от семейството на Huawei Pura 70, което достига до мен. Наскоро имах възможността да направя ревю на Ultra модела и това сега ме кара да разглеждам базовия вариант през перспективата на „заслужава ли си“. Когато си видял най-доброто, е трудно да се развълнуваш от по-малко, затова трябва да е постигнат много добър баланс между цената и качеството. Вижте как се справи Pura 70 в това отношение.

 

Дизайн и дисплей

Смартфонът се предлага в два цвята – бял и черен. Както се вижда от снимките, падна ми се белият цвят и трябва да кажа, че матираното стъкло на гърба стои чудесно. Липсата на допълнителни шарки и елементи, както и свойството да отразява придават на гърба една изтънченост и чистота, която перфектно олицетворява и представите за белия цвят като цяло. Рефлективните алуминиеви рамки допълват цялостната визия, като добавят контраст и усещане за надеждност.

Макар че не бих определил Huawei Pura 70 като малък телефон, той пасва добре в ръката и работата с него не би трябвало да затруднява дори хората с по-малки ръце. В комплекта е включен прозрачен пластмасов кейс, който е осезаемо по-добър от стандартните силиконови протектори за гръб както от естетическа гледна точка, така и откъм комфорт. Наличен е IP68 сертификат, което означава, че устройството е устойчиво на прах и пълно потапяне във вода до 1.5 метра за 30 минути.

Дисплеят е LTPO OLED с размер от 6.6 инча и резолюция от 1256х2760 пиксела. Скоростта на опресняване достига 120 Hz и се поддържа възпроизвеждане на HDR съдържание, което е страхотна новина, ако обичате да гледате филми и сериали на телефона си. Това е и единственият представител на Pura 70 серията, който не предлага екран със заоблени ръбове. Не мисля че това е нещо негативно, а по-скоро въпрос на предпочитание.

Екранът е защитен от Kunlun Glass 2 на Huawei. Лабораторните изследвания на китайския производител показват, че това издание е два пъти по-здраво от първата генерация. За допълнителна защита върху него бива поставяно фабрично защитно фолио, което предпазва от надраскване.

 

Хардуер и софтуер

Huawei Pura 70 използва чипсет Kirin 9000S1, който предлага флагманско представяне, особено като добавим и наличните 12 GB RAM към уравнението. Вътрешното пространство за съхранение е 256 GB, което би следвало да е напълно достатъчно за повечето хора.

Операционната система е EMUI 14.2, базирана на Android, и може би тук някои от вас ще си зададат въпроса: „Работят ли приложенията на Google?“. Отговорът е да, при това повече от добре. Има два основни начина, по които може да ги използвате.

Първият е да влезете в AppGallery и да напишете името на приложението, което ви трябва. Да кажем, че сте избрали Gmail, понеже е едно от най-важните, когато става дума за работа. Когато натиснете бутона „инсталирай“, ще се появи ето това съобщение:

microG е напълно безопасно приложение, разработено от трета страна, което представлява open-source софтуер. С негова помощ апликациите на Google работят безпроблемно на телефона и дори може да влизате с профила си в тях. Иснталира се само веднъж, при първото сваляне на такова приложение, и след това си работи автоматично при всяко следващо. 

Макар че може да откриете повечето приложения направо в AppGallery, ако държите да изтеглите GooglePlay, също може да го направите от онлайн магазина на Huawei. Разликата е, че когато натиснете бутона за инсталация, ще бъдете отведени в ето тази страница.

GBox също работи с microG и там ще откриете останалите Google предложения. След като завършите процеса на инсталиране (общо взето, се натиска „напред“ пет пъти), ето така изглежда самото приложение и вече може да използвате PlayStore както на всеки друг смартфон.

 

 

Камери

Тройната камера конфигурация на гърба е поместена в така наречения Fashion Forward Symbol, който представлява триъгълник, изпълняващ ролята и на стрелка, сочеща напред. Основната Ultra Lightning камера е 50MP и е оптично стабилизирана. Сензорът ѝ е с размер цели 1/1.3 инча, а регулируемата ѝ бленда оперира в диапазона F1.4–F4.0.

12 MP перископната телефото камера също е с OIS и предлага 5х оптично приближаване и до 50х електронно. Третият обектив е 13MP ултраширокоъгълен и отговаря за снимките с по-широка перспектива.

13 MP е резолюцията и на предната камера, която може да прави HDR селфита (с по-наситени цветове). Максималното качество при видеозаснемане както с нея, така и с основната конфигурация е 4K при 30 кадъра в секунда.

Кадрите, заснети през деня, са много добри при всички предварително зададени стопове в камерата (Wide, 1x, 2x, 5x, 10x). Цветовете са реалистични, същевременно изпъкват, когато има контраст и голяма част от детайлите се запазват дори при десеткратно приближаване.

При ултраширокоъгълните нощни снимки се появява червеникав шум в ъглите, когато в снимката присъства небето. Добрата новина е, че може да се изчисти с минимални усилия, ако ръчно обработите кадъра, но вярвам и че от Huawei сами ще се погрижат за това с бъдещ софтуерен ъпдейт. Като изключим това, снимките са с богати детайли и добър динамичен обхват.

Бях много любопитен относно макрорежима, защото този на Pura 70 Ultra е най-добрият, който в момента може да получите от смартфон. Очаквано тук не е на същото ниво, но бих го определил като повече от конкурентен спрямо наблюденията ми върху други брандове.

 

Батерия

Батерията е с капацитет от 4900 mAh, което, като добавим и софтуерната оптимизация на изразходването ѝ, спокойно може да издържи едно денонощие. За зареждането ѝ са налични две опции – с кабел и скорост от 66 W и безжично със скорост от 50 W. Нейният заряд може да се прехвърля на други смартфони и периферни устройства безжично (7.5 W) или като се осъществи кабелна връзка между тях (5 W).

 

Заключение

Връщайки се за момент към аналога, който направих в началото с Pura 70 Ultra, не ми направи голямо впечатление разликата в ежедневната употреба между 12 GB и 16 GB RAM или тази между 66 W и 100 W скорост на зареждане. Направени са правилните промени, така че да се запази най-доброто от изживяването, дизайна и всичко останало, докато цената осезаемо се понижава. Най-просто казано, Huawei Pura 70 Ultra е по-добрият смартфон, но Huawei Pura 70 е по-добрата сделка.

 

Вижте още: HUAWEI Pura 70 Ultra – нови стандарти в мобилната фотография (РЕВЮ)