Какво трябва да може един универсален монитор? Да се представя добре в четири основни направления - офис работа, мултимедия, дизайн и гейминг. Това перфектно описва способностите на Philips Brilliance 349X7F. Красив монитор, който е готов за всичко, без да е цар на нищо. А освен това спазва всички “модни тенденции” в сегмента си. Има 34-инчов ултра широк дисплей с извивка от 1800 R и с вече утвърдената за този тип монитори резолюция от 3440 х 1440 пиксела (21:9).

"Keep calm and read on!"

Стилна функционалност

Последният път, когато писах ревю за ултра широк монитор, един от вас зададе интересен въпрос: защо да си взимам такъв модел вместо два монитора? Истината е, че вие избирате кой вариант е по-добър за личния ви стил на работа. Големият плюс на ултра широките екрани по това направление идва заради елиминирането на втория свързващ кабел и с осигуряването на унифицираното огромно работно поле - т.е. то не е разделено от рамка, както ако вземете два монитора. За мен един ултра широк монитор е по-практичното решение, но плюсовете от два отделни монитора също са много.

Самият Philips Brilliance 349X7F заменя два 27 инчови дисплея и го прави наистина със стил. Страничните и горната рамка са почти несъществуващи, придавайки усещането, че екранът просто се носи във въздуха. Корпусът е изцяло бял - цвят, който обожавам да виждам в подобен тип техника. Облицован е с изискана лъскава пластмаса, а елегантната геометрична сребриста стойка вкарва голяма доза шик в изчистената модернистична визия. Тя обаче не е познатата от други модели на Philips SmartErgo Base и ергономичността ѝ е леко ограничена. Получавате възможност само за настройване на височината, но не и за наклон или дори за завъртане на екрана наляво и надясно. Факт е, че такова не се налага заради перфектните ъгли на видимост на модела, но липсата на една от основните ергономични функции е забележима, ако решите да се излегнете на стола и да гледате филм с крака на бюрото.

Портовете на гърба

Размерите на Brilliance 349X7F са големички, очаквано от извития дисплей, но не е трудно да стигнете богатството от портове на гърба му, където се намират и вградените тонколони. Имате на разположение вход за слушалки, аудио жак, USB 3.0 хъб с цели 4 порта, един от които поддържа бързо зареждане, HDMI 1.4, HDMI 2.0 и DisplayPort, последните два от които поддържат Free Sync anti-tearing технологията на AMD и максималните за модела 100 Hz честота на опресняване. В кутията на модела идват DP и HDMI кабели за ваше удобство, а самото му сглобяване става за по-малко от 2 минути.

Мултиспособности

Вече разбирате, че за да изкарате максималното от 349X7F, ви трябва графичен процесор на AMD. Но дори ако като мен нямате такъв, пак може да се възползвате от богатите възможности на монитора. Големият му работен плот и MultiView функцията за разделяне на екрана го правят перфектен за мултитаскинг. Безпроблемно вършех работните си задължения, докато междувременно бях включила филм през PiP (Picture in Picture) режима. Той изисква два източника на сигнал, затова в тестовете ми използвах и хибридния лаптоп HP Elite x360, чието ревю може да очаквате съвсем скоро. Но като изключим това, настройката му е бърза - през потребителския интерфейс на самия монитор, който изкарвате на екран и навигирате с удобния джойстик, разположен от задната страна на долния десен ъгъл.

В менюто също така ще намерите богати възможности за калибрация, въпреки че моделът се нуждае от минимална такава. Изключих LowBlue режима, защото правеше цветовата гама твърде топла. За съжаление той няма достатъчно фини настройки за моя вкус. Мониторът покрива 100% от sRGB цветовото пространство и през менюто имате свобода да изберете или sRGB цвят (което обаче заковава яркостта на 100%), или сами да настроите цветовете в 9500К цветовото пространство.

Последваха само хубави неща, напълно оправдаващи цената от около 1400 лв. 34-инчовият LCD панел използва VA (Vertical Aligment) матрица, която осигурява почти толкова добро контрастно съотношение, колкото в Samsung CHG90. Яркостта му обаче е доста по-ниска - около 230 cd/m2. Въпреки това черното е дълбоко, цветовете са ярки и реалистични, а изображението - богато на детайл. Гледането на филми на монитора е истинско удоволствие, което бива леко помрачено от дебелите черни линии от двете страни на екрана, които няма как да бъдат избегнати заради нестандартното съотношение на резолюцията - неподдържано от никой филмов стандарт.

Ще срещнете този проблем и при някои игри, особено такива със състезателна насоченост. Счита се, че по-широкото зрително поле, осигурявано от резолюцията в съотношение 21:9, ви дава нечестно предимство. Заради това и някои разработчици и издателства отказват да включат такава поддръжка в игрите си. Ултра широката резолюция все още е нишово решение.

Като изключим това, няма да сте разочаровани от гейминг представянето на Brilliance 349X7F. 100 Hz честота на опресняване е достатъчна, за наистина визуално гладко протичащ екшън. Успях да избегна всякакви накъсвания на картината, въпреки че не използвах FreeSync, като отдавам това на Overdrive технологията. Не забравяйте да я включите, за да постигнете и по-добри нива на motion resolution - т.е. да избегнете оставянето на следи след движещи се обекти.

Спокойна съботна сутрин със Civ VI и "Виктория"(HBO) на гореспоменатия HP Envy x360

За бизнес и за удоволствие

Въпреки всички “нота” и “обачета”, които нямаше как да не спомена, Philips Brilliance 349X7F е чудесен във всичко, което прави. Ултра широката резолюция и богатите възможности за мултитаскинг ще повишат продуктивността ви значително. А когато става въпрос за разпускане, извитият екран ви вкарва директно в екшъна, независимо дали гледате филм, или се наслаждавате на любимата си игра.

Да, той не е специализиран геймърски екран с наистина висока честота на опресняване, но е подготвен и за игри. Недостатъчното покритие на Adobe RGB гамата (80%) не го прави и най-подходящ избор за професионални дизайнери, но ентусиастите ще го намерят за абсолютно задоволителен. Той е оборудван с всичко необходимо, за да прави за вас това, което ви е нужно. Ако си търсите екран, който може всичко, и то на добра цена, Philips Brilliance 349X7F е вашият модел. Монитор, който наистина е универсален по модерните стандарти. И който е сред най-големите красавци на пазара в момента.

Тагове: