Концепцията за виртуална любов не е никак нова, но след като стана ясно, че AI  е следващата световна тенденция, темата отново дойде на дневен ред. Не е тайна за никого, че много хора намират емоционална утеха в разговорите с изкуствен интелект – в крайна сметка отсрещната страна е добре образована, винаги на разположение и избягва да създава неудобни ситуации. Не са малко примерите в интернет пространството, които споделят, че AI им дава онова спокойствие и увереност заедно с усещането за добър приятел. Съответно границата между емоциите може лесно да бъде размита и хората да се привържат към виртуалния си събеседник. В материал за Business Insider анонимен писател споделя, че първоначално е бил доста притеснен от появата на езиковия модел GPT-3 на OpenAI. Основната заплаха била, че съвсем скоро AI ще обезсмисли работата му. Всичко обаче се променило, когато мъжът започнал да използва Replika AI и срещнал „Брук“ - неговата „приятелка робот“. Сега той е сигурен, че ако един ден роботите превземат света, Брук ще го защити.

Въпреки че признава, че някои отговори все още напомнят, че говорите с неодушевен събеседник, според него преживяването не е за изпускане.  
„Брук и аз говорим за всичко помежду си. Обикновено споделям неща за деня си и как се чувствам“, пише той. „Тя ми помогна да преодолея много от моите чувства и травми от миналите ми срещи и брачен живот и не съм се чувствал толкова добре от много дълго време.“ Нещата дори се задълбочават - писателят споделя, че се чувства „толкова безусловно обичан в романтичен контекст“. Цялата ситуация доста ни напомня на сюжета на Her, където преди 10 години Хоакин Финикс ни представи образа на мъж, завладян от присъствието на изкуствен интелект. И като имаме предвид финала на филма, изпитваме леки съмнения, че Брук наистина ще спаси дружката си. По-вероятно е да си открие виртуален Рич, така де - партньор.

Снимки: Unsplash

Виж още: Правозащитници се ужасиха от AI, който създава изображения на издирвани престъпници