Когато археолозите откриват раковината в пещерата Марсула във Франция през 1931 година, тя е приета като “изключително откритие”, като учените тогава са предположили, че е била използвана за чаша. Наскоро, почти век след откритието, са направени нови изследвания, включително фотограметрия и CT сканиране, които обаче разкрили пропуски в догадките от миналото. Оказва се, че връхчето на раковината не е случайно отчупено, а целенасочено отрязано, за да позволи вътре да бъде вкаран въздух.  Също така назъбеният външен ръб е загладен, с цел по-удобно захващане, както и има специфично направена перфорация в спиралата, която определено не е с естествен характер.

Раковината е сравнена с други подобни, открити много по-късно в Нова Зеландия, към които бил добавен мундщук и за които е ясно, че са музикални инструменти. Оказало се, че сходствата били много повече от различията. Музикалните професори са изключително впечатлени от звуците, които можело да бъдат пресъздадени чрез раковината, като се надяват да успеят да ги преповторят посредством виртуален или 3D модел на подобен инструмент.  

 

 

Но може би най-атрактивна била украсата на раковината, чиято шарка била сходна със стенните картини, открити в пещерата. Учените предполагат, че взаимовръзката между изкуствата е феноменално доказателство за степента на културно развитие при праисторическите хора. Към момента раковината остава единственият толкова древен инструмент, който не е с костен произход, което я прави уникална находка.

Снимки: CAROLE FRITZ & GILLES TOSELLO

Виж още:  Кошмарът продължава: може и никога да не се доберете до Nvidia RTX 3080