За онези, които обичат пилешкото месо, но не желаят да го употребяват заради етични съображения, компанията Memphis Meats планира да пусне на пазара изкуствено пилешко и патешко месо, създадено в лаборатория от клетки на птици, при изготвянето на което не е пострадало нито едно животно.

Наред с етичните въпроси относно жестокото отношение към животните, свързано с употребата им за храна, развъждането на животни за хранене оказва и огромно влияние на околната среда. Животните, числеността на които е изкуствено завишена, отделят в атмосферата голямо количество парникови газове. Изследванията показват, че създаването на месо в лабораторни условия може да стане решение на тези проблеми.

Още през 2013 година учени създадоха говеждо месо, което никога не е било крава, но това достижение бе възприето доста вяло от обществеността най-вече заради високата себестойност на изкуственото месо. И досега различни компании не преставаха да работят над подобряването на външния вид и вкуса на месото, както и над намаляване на цената на производството му. Най-накрая, през февруари 2016 година, Memphis Meats представи т.нар. „чиста пържола“. Сега в менюто на компанията се появиха и първите блюда с пържено пилешко и патешко ала оранж от месо, което е създадено в лаборатория. Новата технология предполага използването на мускулни клетки, при извличането на които не се нанася никаква вреда на животните и „узряване“ на месото дори в кухненски условия. Самите работници от Memphis Meats сравняват процеса с производството на бира.
Ние представяме блюда от изкуствено месо от кокошка и патица. Това е исторически момент, тъй като и кокошките, и патиците се използват в менюто на най-различни култури, но развъждането на птиците създава огромни проблеми за околната среда, освен това е неефективно. Ние се стремим да произвеждаме вкусно и евтино изкуствено месо“, казва Ума Валети, генерален директор на компанията Memphis Meat. Ако всичко върви по план, първите пратки изкуствено месо ще се появят на пазара още през 2021 година.

Още от HiEnd