Телефоните с Android в Северна Корея са подложени на много ограничения и софтуер за наблюдение, но се оказва, че някои граждани поемат нещата в свои ръце.

Нов доклад на фокусираната върху Северна Корея организация за човешки права Lumen и изследователя Мартин Уилямс разкри, че някои севернокорейски граждани руутват своите телефони с Android, за да инсталират неодобрени приложения и да консумират съдържание от неоторизирани медии.

Двама избягали от Северна Корея потвърдиха за доклада, че са хакнали одобрените от правителството смартфони Pyongyang 2423 и Pyongyang 2413, добавяйки, че приятели и връстници си помагат за руутването на смартфони.

Успоредно с това избягалите не смятат, че практиката е широко разпространена, тъй като техният опит им е помогнал да придобият това знание. Един от тях е работил като програмист в подкрепяно от Северна Корея предприятие в Китай и е успял да пренесе контрабандно софтуер у дома. Междувременно другият е бил студент и част от студентска група  по компютърни науки, които споделят софтуер и знания помежду си.

Одобрените смартфони като тези модели работят с персонализирана версия на Android с редица ограничения. Това включва само свързване с интранет на Северна Корея (несвързан със самия глобален интернет) и система за е-подписи, за да се предотврати стартирането на неодобрени приложения и съдържание.

Най-натрапчивото нещо на тези телефони е така нареченото приложение Trace Viewer, което следи потребителите. Програмата щраква на случаен принцип и записва снимки, като потребителите не могат да изтрият тези изображения.

Избягалите от Северна Корея накратко очертават метода си за заобикаляне на тези ограничения на телефоните с Android. Те свързват телефона към компютър чрез USB кабел и подлъгват устройството да приеме инсталирането на приложение за руутване.

Интервюираните добавят, че руутването е направено по различни причини. Тези причини включват инсталиране на неоторизирани приложения и филтри за снимки, консумиране на неоторизирани мултимедийни файлове, превключване към нов стартов екран, повторно активиране на поддръжката на две SIM карти и изтриване на изображения, заснети от софтуера за наблюдение на Trace Viewer. Според информацията потребителите, които знаят как да руутват тези телефони и да инсталират/премахват съдържание, ще предложат услугите си на онези, които разбират по-малко от технологии.

Интересното е, че правителството отвърна на удара с някои от най-новите смартфони. Докладът установи, че по-новият смартфон Pyongyang 2425 е блокирал възможността за свързване към компютър чрез USB, тъй като можете да видите телефона в списъка на компютъра, но изобщо нямате достъп до неговата файлова система.

Правителството също така въведе тримесечна присъда в трудов лагер за хора, хванати с телефон, който има „програма за манипулиране на мобилен телефон“. Въпреки това предполагаме, че тази игра на котка и мишка ще продължи между правителството и навлизащите в мобилните технологии граждани.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Как да разберем, че телефонът ни е с вирус?