Пролетта може и да е тук, но най-различни вируси продължават да ни провалят плановете. Особено родителите на малки деца са напълно наясно с факта, че дрезгавият глас в комбинация с хрема почти сигурно води до температура, посещение на личния лекар и няколко неповторими дни у дома, опитвайки се да съчетаете домашните и работните задължения с лошото настроение на всички около вас. Като цяло ситуацията е ясна и няма две мнения по въпроса. Но как стои въпросът с устройствата? Всеки ден се появява нова и нова информация за зловредна атака и в нас започва да се зарежда едно малко съмнение дали пък и телефонът ни не страда? Миналата година компанията за киберсигурност Kaspersky откри близо 3.5 милиона злонамерени атаки срещу потребители на мобилни телефони. Спам съобщенията, които получаваме на телефоните си чрез текстово съобщение или имейл, често съдържат връзки към вируси, които са вид злонамерен софтуер. Според глобален доклад, поръчан от частната компания Zimperium, повече от една пета от мобилните устройства са се сблъсквали със зловреден софтуер. А четири от всеки десет мобилни телефона по света са уязвими на кибератаки. В Австралия Scamwatch получи 16 000 доклада за вируса Flubot само за осем седмици през 2021 г. През 2016 г. вирусът Hummingbad зарази десет милиона устройства с Android в рамките на няколко месеца след създаването си и изложи на риск цели 85 милиона устройства. Тези резултати са прекалено красноречиви за мащабите на хакерските атаки.

Първо трябва да отбележим, че вирусите се разпространяват винаги по един и същи начин: злонамерен код заразява вашето устройство, репликира се и се разпространява към други устройства. Благодарение на тези си свойства хакерите могат да имат достъп до личната ви информация и да се възползват от нея. Както е широко известно, устройствата, функциониращи под iOS, са малко по-защитени от тези атаки в сравнение с Android-базираните джаджи, но в крайна сметка винаги опираме до политиката и контрола, които се прилагат в съответния магазин за приложения - а както знаем, грешки винаги стават.

Ето защо, ако нямате ясни доказателства, че телефонът ви е станал жертва на зловреден софтуер, то внимавайте за следните признаци:

Лоша производителност - на приложенията им отнема повече време да се заредят, сриват се на случаен принцип, устройството прегрява или батерията се изтощава. Разбира се, това може и да означава, че телефонът ви е поостарял и има нужда от подмяна, но си струва да им обърнете внимание.

Необичайните изскачащи прозорци са си истинска гаранция за неправомерна намеса във вашето устройство.

Специалистите съветват да преглеждате регулярно списъка с приложения и ако има някои, за които не сте особено сигурни какво правят - да потърсите повече информация за тях. Разбира се, може да се възползват и от антивирусните програми, както и от някои приложения, засичащи нерегламентирана дейност, но преди да се предоверите - направете предварително проучване. Също така не забравяйте да почиствате редовно кеша на телефона си, а защо не и историята на сърфиране. Като последна стъпка можете да архивирате данните си и да изберете нулиране до фабрични настройки, въпреки че самото архивиране може в някои случаи да прехвърли вируса на други устройства, което да ви причини допълнителни занимания.

Най-добре избягвайте да кликвате върху съмнителни и непознати линкове, текстови съобщения, публикации в социалните медии или имейли. Инсталирайте приложения само от оторизирани магазини за приложения, като Google Play или App Store на Apple и избягвайте джейлбрейкване или модифициране на телефона си.

В следващите няколко месеца в Google Play Store ще се появи и нова секция, която уведомява потребителите относно съхраняването на техните данни по отношение всяко едно приложение. Отделете няколко секунди да се запознаете с тях и преценете дали наистина си струва да споделите въпросните нива на достъп.

Не на последно място не пропускайте да архивирате регулярно и, разбира се, да ъпдейтвате до последна версия на съответната операционна система.

Непрекъснато следете телефона си за подозрителна дейност и се доверявайте на инстинктите си. Ако нещо звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така.

Снимки: Shutterstock/Unsplash

Виж още: Кои устройства натоварват допълнително сметката ни за ток?