На 360cities.net ще откриете най-голямата сферична панорамна снимка в света. В нейните 80 милиарда пиксела е уловен Лондон с невероятна детайлност. При максимално приближение ще видите хората по улиците и дори случващото се зад прозорците на сградите. Автор на 80-гигапикселовата фотография е Джефри Мартин, основателят на 360cities.net. За да осъществи рекордьорския проект, той снима в продължение на 3 дни от върха на сградата Centre Point, 36 етажа над земята. Небостъргачът се намира на кръстовището на Оксфърд Стрийт и Тотнъм Корт Роуд.

 

Джефри Мартин улавя хиляди снимки с висока резолюция на британската столица. За крайния резултат той използва 7886 фотографии и мощна компютърна Celsius конфигурация от Fujitsu, за да ги събере в едно. Fujitsu Technology Solutions осигурява на автора машина с два 6-ядрени процесора, 192GB оперативна памет и графична карта с 4GB автономна видео памет.

 

Панорамата на Лондон вече е най-голямата от подобен тип в света. Ако бъде разпечатана, размерите й ще са 35 на 17 метра. Сред съперниците й за рекордьорската титла попада 26-гигапикселова панорама на Париж, 70-гигапикселова снимка на Будапеща, 26-гигапикселова фотография на Дрезден и 18-гигапикселова сферична панорама на Прага.

 

За да популяризира 80-гигапикселовата снимка на Лондон, 360cities.net ще проведе три състезания. В тях интернет потребителите ще трябва да откриват предмети, обекти и места на панорамата. При първия конкурс наградата ще е 27-инчов LCD монитор от Fujitsu, при втората надпревара ще бъдат раздадени чанти за лаптоп и камера от Crumpler.com, а за третия – победителите ще получат екскурзии на стойност над 3000 долара.

 

Тагове: