Престъпниците отдавна експлоатират онлайн пазарите с цел пране на пари, а най-новата “жертва” може би е Airbnb. Според информация на Daily Beast руски измамници използват услугата за пране на пари от откраднати кредитни карти. Това се осъществява чрез некоректни профили. Измамниците търсят потребители, готови на подобни измами, или директно да закупят хакнати профили.

След като създадат или купят акаунти в Airbnb, измамниците ги използват, за да поискат резервация от домакини, които им сътрудничат. Последните им изпращат обратно част от печалбата, твърди експертът по киберсигурност Рик Холанд, а всъщност никой не отсяда в апартамента. Според официалните правила на Airbnb компанията не носи отговорност за доказване на самоличността на хората в услугата.

Според Daily Beast прокарват по 3000 долара наведнъж през обява, а операциите са извършвани в Русия и в Европейския съюз. Все пак е трудно да се прецени колко мащабна е злоупотребата с Airbnb.

В отговор Airbnb посочва своите алгоритми за машинно самообучение като част от защитата си срещу „подозрителна активност“.

Тагове: