Живеем в наистина напрегнати времена, особено ставайки въпрос за защитата на авторските права в мрежата. На фона на всеобщия смут около SOPA и PIPA, Kim Dotcom, създателят и главен изпълнителен директор на MegaUpload.com, бе арестуван в собственото си имение в Нова Зеландия. Сайтът за споделяне на файлове действително съдържа огромно количество пиратирано съдържание, но той по никакъв начин не е единствен, а отговорността пада върху потребителите, а не върху собствениците. 

Kim Dotcom (както се е прекръстил самият той) и още трима важни служители са обвинени в нанасян на материални щети на стойност 175 милиона долара и ощетяване на притежатели на авторски права с над половин милиард долара. 

Случилото се със сигурност има връзка с делото, което MegaUpload заведе срещу Universal. То бе породено от факта, че студиото премахна песента на MegaUpload от YouTube с обвинение, че тя съдържа пиратирано съдържание, при положение, че тя е напълно авторска. Сред участниците в нея са Канией Уест, will.i.am и други. 

 

Тагове: