Bruno Mars и Rihanna са най-пиратираните изпълнители на 2013 г, според Musicmetric. Над 5.4 млн. пъти са сваляни песните на всеки един от двамата, въпреки че нито един от тях не е пускал албум в последните 12 месеца. След тях се нареждат Daft Punk и Justin Timberlake, а творчеството на всеки е било сваляно над 4 млн. пъти. Ако разгледаме първите 20 най-пиратирани музиканти, ще видим, че те са сваляни общо над 64 млн. пъти чрез BitTorrent.

 

Топ 5 се допълва от Flo Rida, а след него са Eminem, Knye West, Jay Z и Drake. Beyonce е загубила около 3.8 млн. долара от продажби на нейния нов албум, заради пиратството. За първите десет дни, след премиерата си в iTunes, той е бил свален легално 240 000 пъти. Все пак певицата счупи рекорда на iTunes за най-бързо продаван албум. През месец март албумът на Justin Timberlake (20/20) е били изпиратстван 336 000 пъти за първите десет дни след премиерата му.

 

Gregory Mead, изпълнителен директор на Semetric, коментира пред списание NME, че не подкрепя пиратството, но тази статистика, извлечена от BitTorrent, може да покаже и популярността на даден изпълнител сред феновете. „Може да се види от къде са феновете, а ако даден изпълнител знае това, може да направи изключително успешно турне. В миналото хората отиваха до музикалните магазини, за да преслушат албумите, преди да ги купят – сега свалят музиката или я стриймват, а след това, може би, купуват и оригиналната версия, но и билет за шоуто”.

Ето и пълния списък:

 А кой е най-пиратираният сериал на 2013? Научете тук.