Не можем да преценим дали става въпрос за конкурент на Wolfram Alpha или просто за логично разширение на функционалността на Google, но Knowledge Graph определено е полезна възможност на търсачката. 

Ако сте търсели с английски ключови думи в последните няколко дни, има голям шанс да сте забелязали новото поле вдясно от стандартните резултати. То се нарича Knowledge Graph и представлява система за семантично търсене, подобна на тази на Wolfram Alpha. Разбира се, функционалността е доста по-ограничена, но базата данни далеч не е бедна. В последните няколко години екипът на Google е синтезирал над 500 милиона "неща", за които търсачката има директен отговор. Това означава, че няма нужда да проверявате уеб резултати с него. Шашидар Такур, технологичният ръководител на търсенето в Google, споделя, че в бъдеще търсачката ще може да отговаря на конкретни въпроси като например "В коя американско летище има заведение на Cinnabon?". 

Knowledge Graph засега работи само на английски, но момчетата от Маинтин Вю имат планове за внедряване на още езици в бъдеще. 

 

Тагове: