За пръв път видях линк, водещ към забавна картинка в сайта 9gag, в една хубава пролетна сутрин, не толкова отдавна. След като се посмях прилично много, отворих сайта, за който всички говореха – този, където всичките ми приятели прекарваха множество часове, а след това още, разпращайки си забавни картинки и цитирайки постоянно лафове от него. Всъщност споделянето на най-интересното във Facebook, Twitter, Pinterest и къде ли още не се превърна в една от основните дейности, които огромна част от познатите ми извършват в тези социални мрежи. Отне ми известно време, за да разбера защо този сайт е толкова популярен, по-популярен от много други социални сайтове. Вече знам. Защото това е мястото, където няма драма.


Що е 9gag?

Сайтът www.9gag.com се разработва за пръв път през 2008 година от Рей Чан и неговия екип. Те са от Хонконг и за тях проектът е нещо странично, което не набира особена популярност. Поне не веднага. В началото той отчита едва 500 000 посещения месечно. Идеята му обаче е гениал­но проста. Той е поднесен като блог, почти изцяло под формата на изображения, а текстът е минимален. 9gag те забавлява, като ти показва нещата, визуализира шегата и я прави много по-бързодостъпна. Всеки може да се регистрира в него, да хареса, сподели и коментира дадено изображение, а също така да качи собствена смешка. Качените изображения преминават през три стадия, като първият – Hot, са тези, за които потребителите са гласували най-много.

9gag става и основен поддръжник на т.нар. мемета – а именно изображения с едни и същи герои, които преминават през различни ситуации, имат си характерен начин на изразяване (обикновено някаква фраза) и специфичен хумор към всяко от тях. Благодарение на 9gag днес са популярни образите на меметата с надписи „Не думай!“ (You don’t say!), „Вечно сам“ (Forever alone), както и супер популярното Trollface и много, много други, които в последно време набират все повече фенове и популярност.

През 2012 година, 9gag достига бройката от 67 милиона уникални потребители.


Феномен

Доказано 9gag e един от сайтовете, които се разрастват изключително бързо – през  2012 той достигна 67 милиона уникални потребители. От тях 12% са американци, а останалите са хора от целия свят, включително доста сериозна агитка от България. Растежът на сайта за забавления е толкова сериозен, че основателите му решават да оставят настрани другите си проекти и да концентрират работата си само върху него. Без съмнение интересен е фактът, че един сайт с вида на обикновен блог и съдържащ предимно изображения, се радва на такава популярност. Истината се съдържа в слогана на самия 9gag: „Най-лесният начин да се забавляваш“ (The easiest way to have fun). И това е факт – наистина е изключително лесно, защото шегите са поднесени по такъв начин, че с минимално усилие да им се насладиш и за секунди да можеш да коментираш и да споделиш с приятелите си. В него има интегрирана система за коментари, която е същата като във Facebook.

Ако ги проследите дори само под един пост, ще видите, че 9gag вече има собствена „общност“ – хора, свързани помежду си от любовта към смеха и бягството от скуката. Нещо повече – те придобиват нов поглед върху живота и се научават да приемат нещата от живота с хумор, както и да извличат забавното от всяка ситуация – нещо доста рядко в наши дни. Всичко това от един бързо разрастващ се малък сайт, в който драматизирането и депресията са строго забранени.

 

Тагове: