Китай реализира нова правителствена политика, предназначена да предотврати разпространението на фалшиви новини и подвеждащи видеоклипове, създадени с помощта на изкуствен интелект, известни като deepfakes. Новото правило, както съобщи по-рано днес Ройтерс, забранява публикуването на невярна информация или deepfakes в интернет, без да се посочва коректно, че въпросната публикация е създадена с AI или VR технология. Неупоменаването на това вече е криминално престъпление според китайското правителство.

 

Правилата влизат в сила от 1 януари 2020 г. и ще се прилагат от Cyberspace Administration of China (CAC). "С използването на новите технологии като deepfake в онлайн видео и аудио индустрията, има рискове при използването на такова съдържание да бъде нарушен на социалният ред и интересите на хората, създавайки политически рискове и оказвайки отрицателно въздействие върху националната сигурност и социалната стабилност", казват от CAC.  

Позицията на Китай е твърда и изглежда, че китайското правителство си запазва правото да преследва както потребителите, така и услугите за изображения и видео хостинг при неспазване на правилата. Това са почти огледални мерки на вече въведените в САЩ, които имат за цел борбата с дълбоките фейкове.

Вижте още: Google потвърди: стотици милиони Android потребители изложени на хакерската милост