Една от най-големите платформи за онлайн разплащания PayPal обяви, че ще започне да предлага традиционни банкови и картови услуги, които да допълнят дигиталното ѝ портфолио. Компанията ще предоставя възможността за издаване на дебитни карти, парични транзакции офлайн и кредити. С тях потребителите ще могат да теглят пари от своята интернет сметка от стандартен банкомат, да издават чекове и да прехвърлят средства към различни потребители. Така PayPal се превръща в поредната интернет компания, която, след като превзема дигиталното пространство, се ориентира към традиционните онфлайн модели. Отварянето на физически магазини на Amazon е един от подобните примери, които се реализираха през последната една година.

Тестова фаза

По информация на Wall Street Journal от няколко месеца PayPal тества новите физически услуги. Интернет компанията работи в сътрудничество с няколко малки регионални банки в САЩ. Например финансова институция в щата Делауеър издава новите дебитни карти, а друга, в щата Джорджия, се занимава с депозитните сметки и транзакциите. Трета банка, в Юта, отговаря за предоставянето на лични заеми и кредити за малки и средни предприятия.

Това не са първите действия на PayPal с физически разплащания и карти. Компанията разполага с няколко подобни услуги, като например възможността да се свърже дебитна карта MasterCard с профила в дигиталната платформа и да се използват онлайн ресурсите с нея.

Нишова аудитория

Новият подход на PayPal не цели да привлече като клиенти традиционните потребители на банкови услуги. Според главния оперативен директор на компанията Бил Реди основната аудитория за новите услуги са хора, които не разполагат с банкови сметки. По неговите думи това са хора, които разчитат на различни малки кредитори, лихвари и други нетрадиционни финансови институции за намирането на средства. Идеята е те да могат да оперират бързо и лесно, без да разчитат само на дебитни карти, чекове и да плащат на лихвари.