На 31 май официално стартира глобалният конкурс Huawei Next Design Awards, предизвикващ световните общности от визуални артисти и дизайнери да покажат и споделят своята креативност. Като домакин на конкурса се явяват HUAWEI Themes под мотото "Let your inspiration flow".

По традиция Huawei Next Design Awards привлича най-смелите и най-добрите дизайнери от световен мащаб. През 2020 година в конкурса имаше 41000 участия от 90 държави и региони, и над 100 дизайнери бяха сертифицирани за HUAWEI Themes, което допринася за устойчивия им комерсиален успех.

През тази година конкурсът обхваща 7 категории - Phone Themes, Watch Faces, Cities in Bloom, Foldable Screen Themes, Enjoy the Moment, Original IP и Wallpapers. Категорията Phone Themes се фокусира върху елементи от интерфейса на мобилните телефони като начален екран, екран при заключен телефон и икони.

Особено интересна е категорията Watch Faces, която е отворена за участие от 2 юни – заедно с глобалната премиера на новата флагманска серия смарт часовници HUAWEI WATCH 3. Тази категория се фокусира върху дизайна на циферблати и каишки, с ударение върху творческия и персонализиран подход. С нарастването на популярността на смарт часовниците растат и общностите, посветени на дизайн на циферблати за тях. Всеки притежател на Huawei смарт часовник може да изрази себе си чрез невероятните дизайни, достъпни от приложението Themes. Или да започне да монетизира труда си с помощта на Huawei.

Enjoy the Moment е категория, обединяваща няколко индустрии, стартирана от Huawei и Pizza Hut. Тя стимулира дизайнерите да експериментират с оригинални хрумки за опаковки на храна.

 

Жури от лидери в дизайна

Десетчленното жури за тази година се състои от изключително уважавани лица в сферата на дизайна. Сред тях са Сонг Шивей – декан на School of Design при Central Academy of Fine Arts, международен член на AGI и член на China Artists Association; Томас Полен – изпълнителен директор на VanBerlo, известна агенция за дизайн, базирана в Холандия; Рен Ренуик – изпълнителен директор на Association of Illustrators, който е работил в различни творчески сфери като телевизия, съвременно изкуство и други; и Такаши Акияма – международен илюстратор и дизайнер на плакати, известен с характерния си бленд от енергия, хумор и обществена позиция.

Гостуващ международен екип от визуални артисти, сред които Андрей Касав от Русия, признат за неговите мистични светове в анимацията, Минджи Муун, известен илюстратор от Южна Корея, и Танго – известен китайски аниматор и илюстратор, ще помага на участниците, споделяйки своя опит и безценна свежа перспектива.

 

A Happy Excursion

Xu Zhenting, китайски дизайнер на визуални комуникации, художник

 

 

Enjoy the Moment

Han Rui, основател на RUIS Guest illustrator на Potala Palace Artists в Residence Program

 

 

Награден фонд от 200 000 долара

В тазгодишното издание на конкурса ще бъдат раздадени награди на обща стойност 200 000 щатски долара, сред които на лауреатите на Grand Prize, Stars of Tomorrow, International Artists, и Amazing Animators. Големият победител, носител на Grand Prize, ще получи награди на обща стойност 20 000 долара, от които 10 000 долара в брой и 10 000 долара в грантове, плюс смартфон HUAWEI Mate 40 и един от най-новите смарт часовници на Huawei.

Победителите ще бъдат признати за HUAWEI Themes-сертифицирани дизайнери, и като такива ще имат право да публикуват творбите си и да получават приходи от HUAWEI Themes. Към 31 март 2021, приложението HUAWEI Themes е достъпно в над 170 държави и региони, и има потребителска база от 600 милиона в световен мащаб, с внушителните 120 милиона активни потребители на месец. HUAWEI Themes спомага за изграждането на творческа общност от над 6 000 артиста, от които стотици печелят по над 500 000 долара годишно от творбите си.

Днешните потребители търсят персонализирани дизайни, с които да изразяват своето настроение , стил и индивидуалност. Темите на смартфона и часовника са новият естетичен маркер, а Huawei Next Design Awards 2021 е олицетворение на тази нова реалност, където новите тенденции в дизайна достигат до стотици милиони потребители, а въображението не е ограничено до молива, боите и хартията.

Повече информация за Huawei Next Design Awards 2021 можете да намерите ТУК.