Чували ли сте за Дуку? Е, ако сте фен на Star Wars сигурно. Но в случая става дума не за графа застанал на тъмната страна на Силата, а за най-известният троянски кон в наши дни. Но кое го прави толкова известен и коментиран? Ето кое.

 

Определени части от програмният код на този свръх специален вирус са написани на неизвестен език за програмиране, създаден специално за разработката на този вирус. Този факт е установен в лабораториите на известните Kaspersky Labs. Според техните експерти това е не само загадъчно и страховито, но и демонстрира, че в него са инвестирани сериозни парични суми от порядъка на милиони. Нещо, което могат да си позволят само огромни икономически групировки или цели държави.

 

Фрагментът от Duqu, написан на неизвестния език е получил названието „Duqu Framework” и е предназначен за обмен на информация между модулите му, които се вграждат в операционната система и тези на „командните сървъри“. По време на разучаването на супервируса аналитиците са сравнявали кода с около 30 съвременни езика за програмиране, включително екзотичните „Brainfuck” и “Haskell”. Тази задача е в действие още от ноември 2011 г. , като дори специалисти от Microsoft са били включени в процеса по разпознаване но... безуспешно.

 

Троянският кон Duqu получава известност на 1 септември 2011 г. и според експертите е създаден за точно определени атаки и кражби на информация от големи компании, както и за достъп до правителствени и търговски организации в Иран.

 

Тагове: