Двата най-големи торент тракера в България станаха жертва на DDoS нападение и за пореден път  угаснаха. Този път не заради действия на ГДБОП, но пък за пореден път ни бе показано какви точно са дупките в системата – едни компании искат едни пари, които дори не могат да си вземат от потребителите в България. И им създават вредни навици.

 

Двата най-големи торент тракера в България Zamunda.net и ArenaBG.com станаха жертва на безпрецедентна по размерите си DDoS атака за страната ни. Атака, която угаси двата сайта за почти 2 дни, с известни прекъсвания. И показа, че безсмъртни сайтове няма и че дългата ръка на закона най-вероятно може да използва и не толкова законни средства, за да постигне своето. Или “тяхното” на компаниите, собственици на авторските права върху продуктите, които се разпространяват през двата сайта и стотиците други като тях. Друг е въпросът, че ако не съществуват торент тракери, на практика, българските потребители ще трябва да елиминират гледането на филми и слушането на музика от списъка с функциите на компютрите си. Но това е дълга тема. 

 

Какво се случи със Zamunda и ArenaBG няма да обясняваме в детайли - всичко е казано повече от ясно във форума на ArenaBG.com.  В крайна сметка, става ясно, че използваната срещу двата тракера атака не е нищо ново нито за родната действителности, нито за глобалните практики. Всъщност, подобна DDoS атака свали сайтовете на двата най-големи оператора на дебитни и кредитни карти в света - Visa и MasterCard - преди по-малко от месец. В България всички следи (поне според ArenaBG.com) водят срещу друг сайт, свързан с нелегален обмен на файлове - Data.bg. И по-специално срещу собственика му Юри Митев. Но и това е друга тема. 

 

 

 


Какво се случи

Около 22:30 часа в петък, 21 януари, започва  атака срещу Zamunda.net. "Генерират  се огромно количество тежки заявки към двата сайта от много отделни адреси", пише във форума на ArenaBG.com. Те обаче са насочени предимно към конкурентния сайт, чийто сървъри просто не успяват да смогнат на множеството заявки и в последствие просто престават да функционират. Така, трафикът от Zamunda.net. се пренасочват към ArenaBG.com, което от своя страна се отразява негативно на функционирането на тракера и той започва да се забавя. Доказателство за злонамерената дейност е огромният ръст на посещенията на сайта - в събота, 22 януари, те са почти двойно повече отколкото в петък или предишната събота (около 514 хил. души).  Според администраторите на ArenaBG.com атаките са продължили през целия уикенд, като в началото на новата седмица шумът около двата сайта утихна и в момента те работят нормално. Администраторите на сайта обаче са категорични, че зад атаките стои собственикът на Data.bg.


 

 

 

Защо се стигна до това? И защо всъщност торент тракерите са трън в очите на музикалната и софтуерната индустрия и съответно на държавата в лицето на Явор Колев и ГДБОП? И защо потребителите толкова много настояват да съществуват подобни сайтове, през които минават терабайти съдържание с нарушени авторски права? Причината е проста - липсата на легална алтернатива кара българите да превръщат торент тракерите в едни от най-посещаваните сайтове, докато собствениците на авторски права използват всякакви средства да убедят потребителите, че това, което правят (споделят филми, музика и софтуер), не е никак хубаво. И законно, разбира се.

 

Към част II.

Текст: Димитър Лисичков 

 

Тагове: